Czarną polewkę wszyscy znamy z literatury, podawano ją niechcianym zalotnikom. Ale jest też biała polewka – sprawdź, jak zrobić to szybkie i tanie danie.
Biała polewka – zupa biedoty
Biała polewka to zupa z maślanki podawana na ciepło. Popularna w PRL-u swoje korzenie ma w staropolskich chłopskich potrawach, gdzie w zasadzie wszystkie zupy nazywano „polewką”, a żeby je odróżnić dodawano przymiotnik. Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia a co najważniejsze, nie wymaga wielu drogich składników. Dawniej była traktowana jako danie postne, podawano ją w piątki oraz w czasie Wielkiego Postu. Jej lekko kwaskowy smak świetnie współgra z ziemniakami z którymi jest podawana.
Składniki
Przygotuj:
- litr maślanki
- pół szklanki śmietany lub mleka
- 2 łyżki mąki
- sól
- ziemniaki
Przepis na białą polewkę
Maślankę zagotuj w garnku, a mąką rozrób ze śmietaną tak, by nie było grudek. Do rozrobionej mąki ze śmietaną dodaj odrobinę ciepłej maślanki, po czym powoli wlewaj do garnka z resztą maślanki. Całość gotuj jeszcze przez 3 minuty, dodaj soli do smaku. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po ugotowaniu obierz, pokrój i dodaj do zupy.
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]