Były w pudełkach podobnych do serków homogenizowanych i były pyszne! Sprawdź, jak zrobić truskawki homogenizowane domowym sposobem
Truskawki homogenizowane – przysmak PRL-u
Być może dziś trudno to sobie wyobrazić, ale w czasach PRL-u nie było takiej oferty jogurtowo – deserowej jak dziś. Jogurt pojawiał się sporadycznie i był tylko jednego rodzaju, o mlekach smakowych czy deserach w kolorowych pudełeczkach można było tylko pomarzyć. Za to jeśli ktoś miał szczęście i jego sklep był dobrze zaopatrzony, to w zamrażarkach mógł czasem trafić na produkt o nazwie „Truskawki homogenizowane”. Były pakowane w pudełka podobne do serków homogenizowanych i choć zmrożone na kość – smakowały wybornie. Gospodynie domowe wykorzystywały je do wypieków, a dzieci jadły wprost z pudełek. Dziś w sezonie truskawkowym każdy może sobie zrobić taki przysmak w domu, choć w sklepach też wciąż jeszcze zdarza się go spotkać.
Truskawki homogenizowane – przepis
Jak zrobić truskawki homogenizowane? To chyba najprostszy przepis na świecie.
Przygotuj:
- dwa kilogramy truskawek, nie muszą być piękne
- pół szklanki lub szklankę cukru
Truskawki umyj i oczyść z szypułek, zmiksuj w blenderze z cukrem i… już. Kieruj się smakiem – jeśli całość wydaje ci się zbyt kwaśna – dodaj cukru, jeśli zbyt słodka – dodaj odrobinę cytryny. Powstałą masę przelej do pudełek o niedużej wielkości – pamiętaj, że jeśli się rozmrożą, to nie będzie można ich znów zamrozić. Jeśli przelejesz je do małych pojemniczków i w środek wsadzisz patyki – po kilku godzinach będziesz mieć zdrowy domowy sorbet truskawkowy.
Do czego wykorzystać truskawki homogenizowane?
Można je jeść jako deser, ale można też dodać do deserów lodowych, wykorzystać przy robieniu serników na zimno lub dorzucić do koktajli. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do racuchów lub naleśników. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: