Zimą chętnie sięgamy po potrawy, które nas rozgrzeją. Zimowa zapiekanka z ziemniakami to przepis na danie nie tylko rozgrzewające, ale i niedrogie.
Może ta potrawa nie należy do najlżejszych i niskokalorycznych, ale zimą sprawdzi się znakomicie. Nie wymaga dużo pracy, pięknie pachnie i rozgrzeje wszystkich tych, którzy przemarzli na dworze. Zimowa zapiekanka z ziemniakami może mieć różne wersje – z kiełbasą, boczkiem, mięsem mielonym lub kurczakiem czy pieczarkami. Możesz ją skomponować jak chcesz – najważniejsze i tak pozostaną ziemniaki i sos.
Składniki
Aby przygotować zimową zapiekankę z ziemniakami potrzebujesz:
- 10 ziemniaków
- 3 cebule
- 300 gram boczku surowego, wędzonego (może być to również kiełbasa)
- pół szklanki śmietany 30%
- 2 jajka
- 100 – 150 g startego twardego sera
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
Zimowa zapiekanka z ziemniakami – przepis
Ziemniaki obierz, pokrój w cząstki i podgotuj tak, aby lekko zmiękły. Następnie boczek lub kiełbasę pokrój w kostkę, podgrzewaj na zimnej patelni aż zacznie puszczać tłuszcz. Dodaj olej i poszatkowaną cebulę, smaż, aż cebula się nie zeszkli. Do boczku i cebuli dodaj majeranku, wymieszaj, odstaw. Cząstki ziemniaków poukładaj na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wyłóż tak tylko część ziemniaków, na nie wyłóż boczek z cebulką, na to znów warstwę ziemniaków. Jajka roztrzep ze śmietaną i przypraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą, wylej na zapiekankę. Całość posyp żółtym startym serem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz zapiekankę ok. 40 minut bez przykrycia. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: