Jonasz Kofta kochał knajpiane życie, szukał tam głównie towarzystwa. Ale nie pogardzał również menu. Jego ulubionym daniem była sztuka mięsa w sosie chrzanowym.
Jonasz Kofta – poeta, dramaturg i świetny kompan
Jonasz Kofta miał taką lekkość pisania pięknych fraz, że wszystkie gwiazdy chciały śpiewać jego teksty. A on bawił się słowami, co było zabawne zwłaszcza dla tych, którzy go znali. Kiedy napisał tekst piosenki „Jak dobrze wstać skoro świt” śmiechom w warszawskim SPATiF-ie nie było końca. Wszyscy bowiem wiedzieli, że poeta nienawidził wczesnego wstawania. A co lubił? Rozmowy z ludźmi, występy i spotkania w warszawskich knajpkach. Tam nie tylko snuł niekończące się dyskusje, ale i próbował swoich ulubionych trunków i dań. Kiedy głodniał, zamawiał u kelnerki „sztukamięs w sosie chrzanowym”. Był to skrót, którym restauracje określały po prostu sztukę mięsa w chrzanowym sosie.
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym – składniki
Aby przygotować to sycące danie potrzebujesz trochę czasu, oraz następujące składniki:
- 1 kg wołowiny (rozbef, pręga, część krzyżowa)
- pęczek włoszczyzny
- cebulę
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- łyżkę mąki
- łyżkę masła
- 3 łyżki chrzanu
- pół cytryny
- liść laurowy
- sól, cukier do smaku
Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym
Wołowinę umyj i wysusz papierowym ręcznikiem, obierz również włoszczyznę. Mięso wrzuć do garnka razem z warzywami i przyprawami oraz przypieczoną na gazie połową cebuli – dokładnie tak, jak do rosołu. Gotuj wszystko przez 2 do 2,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie. Oddzielnie przygotuj sos chrzanowy – roztop w rondelku masło, dodaj do niego mąką i zrób zasmażkę, ciągle mieszając. Po chwili dodaj do zasmażki szklankę wywaru z gotowanego mięsa oraz chrzan. Dopraw cukrem, solą i cytryną. Na koniec dodaj śmietanę rozprowadzoną w odrobinie ciepłego wywaru, aby się nie zważyła.
Jak podawać „sztukęmies”?
Sztuka mięsa z sosem chrzanowym będzie pasowała do ziemniaków, ale i do wszelkich kasz. Pysznie smakuje z buraczkami lub z kiszonymi ogórkami a także z marchewką z groszkiem. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
Nie wiem jakie było jego ulubione danie ale wiem, że był genialnym takściarzem.!!!!!