Lubisz ruskie pierogi? W takim razie to danie ci zasmakuje. Przepis na kotlety ruskie to pomysł na obiad z ziemniaków, świetny nie tylko dla wegetarian.
Choć nazywają się „ruskie”, to rodowód mają polski. Pochodzą z Podkarpacia i Podlasia, w zależności od regionu różnią się niektórymi składnikami. Ich nazwa bierze się z tego, że w składzie są podobne do ruskich pierogów. Kotletów ruskich nie należy mylić z plackami ziemniaczanymi, to dwa różne dania. Zasmakują zarówno zwolennikom potraw bezmięsnych, jak i miłośnikom kuchni staropolskiej.
Składniki
Aby przyrządzić kotlety ruskie, potrzebujesz:
- kilogram ziemniaków
- kostkę twarogi
- 1 cebulę
- 2 jajka
- bułkę tartą do obtoczenia
- olej do smażenia
- przyprawy: pieprz, sól, ewentualnie majeranek jeśli lubisz
Przepis na kotlety ruskie
Ziemniaki obierz i ugotuj, utłucz tak, jak na purre. Poszatkowaną drobno cebulę zeszklij na odrobinie oleju, dodaj do ostudzonych ziemniaków, następnie rozgnieć ser i również dodaj go do masy. Dopraw wszystko przyprawami, dodaj jajko, łyżkę bułki tartej i zagnieć na jednolitą masę. Następnie formuj z masy kotlety, obtaczaj je w roztrzepanym jajku, potem w bułce i smaż na patelni na oleju. Będą pyszne z różnymi dipami, ale również z mizerią, buraczkami czy surówką z kapusty. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: