Przepis na zupę z soczewicy. Pyszna i rozgrzewająca - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na zupę z soczewicy. Pyszna i rozgrzewająca

Przepis na zupę z soczewicy. Pyszna i rozgrzewająca

Idealnym daniem na zimowe dni może być zupa soczewicowa. Jest niezwykle smaczna, sycąca i przede wszystkim rozgrzewa. Ten przepis sprawi, że zima nie będzie nam straszna. Natomiast nasze kubki smakowe na pewno będą zadowolone!

Przepis na zupę z soczewicy to prawdziwe zbawienie. Takie danie sprawdzi się idealnie w zimowe dni. Rozgrzeje nas oraz będzie niezwykle smaczne! Co więcej, nasyci nas wystarczająco, by być gotowym na spacer lub zwykłe, codzienne czynności. Jak zrobić zupę soczewicową? Oto świetny przepis.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Zupa soczewicowa to niezwykle popularne danie, w szczególności na Bliskim Wschodzie. Chętnie jedzą ją również mieszkańcy takich krajów jak Węgry czy Niemcy. Charakteryzuje się głębokim smakiem i niesamowitym aromatem. To w dużej mierze zasługa taki przypraw jak m.in. kmin rzymski czy czosnek.

Zobacz także: Kultowe smaki PRL. Przepis na kotlety, których nie da się zapomnieć

Zupa z soczewicy była niegdyś uznawana za jedzenie dla ubogich. Obecnie jednak ceni ją bardzo dużo osób. Przede wszystkim za jej wysokie wartości odżywcze. To danie jest dobrym źródłem białka, żelaza, potasu i błonnika.

Przepis na zupę z soczewicy — składniki

Do przygotowania rozgrzewającej zupy soczewicowej będziemy potrzebować:

  1. 1,5 – 2 litrów bulionu warzywnego
  1. 200 gramów soczewicy (z puszki lub sucha, którą wcześniej należy namoczyć)
  1. 1 puszki pomidorów krojonych
  1. 2 łyżek oliwy z oliwek
  1. 1 cebuli
  1. 1 ząbka czosnku
  1. 2 łodyg selera naciowego
  1. Kminu rzymskiego
  1. Pieprzu
  1. Soli
  1. Natki pietruszki

Zobacz także: Przepis na jajecznicę po warmińsku. Śniadaniowe wariacje na patelni

Zupa z soczewicy – przygotowanie

  1. Doprowadzić bulion do wrzenia i dodać do niego soczewicę.
  1. Gotować przez ok. 45 minut.
  1. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę.
  1. Dodać posiekaną cebulę, seler oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
  1. Następnie dodać pomidory i smażyć całość przez ok. 10 minut.
  1. Później przełożyć pomidory z cebulą, selerem i czosnkiem do garnka z bulionem i soczewicą.
  1. Gotować pod przykryciem przez 5-10 minut, w zależności od twardości soczewicy. Chcemy, by była miękka.
  1. Całość zmiksować/zblendować i doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Ilość przypraw zależy od naszych preferencji.
  1. Na koniec udekorować danie natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz także: Przepis na aromatyczny żurek. Ta zupa rozgrzeje w chłodne dni

Lubisz soczewicę?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Autor:

Zobacz więcej >