Zupa szczawiowa z jajkiem to tradycyjne danie polskie jedzone każdego lata. Sprawdź nasz przepis na zupę szczawiową.
Dlaczego warto jeść zupę szczawiową?
Zupa szczawiowa jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Szczaw zawiera kwas foliowy, wapń, cynk, witaminę C i błonnik. Pobudza trawienie i działa moczopędnie, ma też właściwości bakteriobójcze. Już samo zbieranie szczawiu jest zdrowe – rośnie na łąkach, nieużytkach i miedzach. Nie powinny go jeść natomiast osoby z chorobami nerek i woreczka żółciowego a także te, które mają problemy z reumatyzmem. Nasz przepis na zupę szczawiową to pomysł na tani obiad.
Składniki
Przygotuj:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 500 gr świeżego szczawiu (kilka garści) albo słoiczek szczawiu ze sklepu
- pół pęczka włoszczyzny
- kilka ziemniaków
- cebula
- przyprawy takie jak sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 6 łyżek śmietany do zupy
- 4 jajka
Przepis na zupę szczawiową
Udka ziemniaka wrzuć do garnka i dwoma litrami wody, zacznij gotować. Ziemniaki pokrój w większe kostki i dorzuć do skrzydełek, posól. Resztę warzyw pokrój i zeszklij na maśle, po czym również dodaj do garnka. Dorzuć kilka ziarnek pieprzu, dwa ziarnka ziela angielskiego i listek laurowy. W czasie, kiedy warzywa będą się gotowały umyj i poszatkuj szczaw, ale dodaj go do zupy dopiero, gdy warzywa będą miękkie. Gotuj przez kilka minut. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj kilka łyżek zupy, wymieszaj, aby nie było grudek i powoli wlewaj do zupy. Jajka ugotuj na twardo i podawaj z nimi zupę. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
Dodaj komentarz