Przepis na zupę szczawiową
Strona główna » Przepis na zupę szczawiową

Przepis na zupę szczawiową

Zupa szczawiowa z jajkiem to tradycyjne danie polskie jedzone każdego lata. Sprawdź nasz przepis na zupę szczawiową.

Dlaczego warto jeść zupę szczawiową?

Zupa szczawiowa jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Szczaw zawiera kwas foliowy, wapń, cynk, witaminę C i błonnik. Pobudza trawienie i działa moczopędnie, ma też właściwości bakteriobójcze. Już samo zbieranie szczawiu jest zdrowe – rośnie na łąkach, nieużytkach i miedzach. Nie powinny go jeść natomiast osoby z chorobami nerek i woreczka żółciowego a także te, które mają problemy z reumatyzmem. Nasz przepis na zupę szczawiową to pomysł na tani obiad.

Składniki

Przygotuj:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 500 gr świeżego szczawiu (kilka garści) albo słoiczek szczawiu ze sklepu
  • pół pęczka włoszczyzny
  • kilka ziemniaków
  • cebula
  • przyprawy takie jak sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 6 łyżek śmietany do zupy
  • 4 jajka

Przepis na zupę szczawiową

Udka ziemniaka wrzuć do garnka i dwoma litrami wody, zacznij gotować. Ziemniaki pokrój w większe kostki i dorzuć do skrzydełek, posól. Resztę warzyw pokrój i zeszklij na maśle, po czym również dodaj do garnka. Dorzuć kilka ziarnek pieprzu, dwa ziarnka ziela angielskiego i listek laurowy. W czasie, kiedy warzywa będą się gotowały umyj i poszatkuj szczaw, ale dodaj go do zupy dopiero, gdy warzywa będą miękkie. Gotuj przez kilka minut. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj kilka łyżek zupy, wymieszaj, aby nie było grudek i powoli wlewaj do zupy. Jajka ugotuj na twardo i podawaj z nimi zupę. Smacznego!

ZOBACZ TEŻ:

Komentarze

Jedna odpowiedź do „Przepis na zupę szczawiową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >