Choć tłusty czwartek coraz bliżej wciąż mamy czas, żeby poeksperymentować w kuchni. Zobacz przepis na wegańskie pączki.
Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie w swojej diecie produktów pochodzenia zwierzęcego. Na szczęście nie oznacza to, że trzeba rezygnować ze słodyczy. Weganie także mogą świętować Tłusty Czwartek i w spokoju ducha objadać się pysznymi pączkami. Warto bowiem zaznaczyć, że wegańskie pączki niewiele różnią się od pączków tradycyjnych. Zobaczcie sami.
Wegańskie pączki – przepis
W cukierniach i piekarniach coraz częściej można spotkać wegańskie wypieki. Co ciekawe w przypadku pączków różnica między wersją tradycyjną a wegańską jest prawie niewyczuwalna. Chodzi bowiem głównie o to, żeby składniki pochodzenia zwierzęcego zastąpić w przepisie produktami roślinnymi. Mleko zastępujemy więc napojem roślinnym, a rezygnacja z żółtek nie ma dużego wpływu na smak pączków.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, szklanka napoju roślinnego (np. mleko migdałowe), 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki spirytusu, dodatkowo: olej do smażenia, ulubione nadzienie (np. konfitury jagodowe)
Jak zrobić:
Mleko migdałowe lekko podgrzać. Wlać do dużej miski, a następnie dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Całość (czyli tzw. zaczyn) dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Do wyrośniętego już zaczynu stopniowo dodawać mąkę oraz cukier puder, a następnie zacząć wyrabiać ciasto (ręką w misce). W trakcie dodać olej oraz spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto na wegańskie pączki przykryć (ściereczką albo talerzem) i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyjąć i przełożyć na lekko posypany mąką blat. Ugniatać ciasto przez chwilę, a następnie wałkować na grubość ok. 1 cm. Następnie wykroić (najlepiej szklanką) kółka. Kółka ułożyć na blacie (również podsypanym mąką), a następnie przykryć ściereczką aż do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).Wyrośnięte, wegańskie pączki wkładać na odpowiednio nagrzany (nie może być za gorący) olej i smażyć przez około 3 minuty z każdej strony. Po ostudzeniu pączki można nadziać ulubioną marmoladą lub konfiturą albo zamoczyć w lukrze (gdy będą jeszcze ciepłe – wówczas lukier ładnie się rozprowadzi) i posypać np. skórką pomarańczową. Voila! Wegańskie pączki gotowe!
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Zobacz też: