Wigilia bez czerwonego barszczu z uszkami? Nie do pomyślenia! Poznaj przepis na pyszne uszka do barszczu na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki do ciasta:
- pół kilo mąki pszennej;
- (opcjonalnie) żółtko;
- wrzątek (około 1 szklanki);
- sól;
- olej (słonecznikowy lub rzepakowy);
Do ciasta nie należy dodawać całego jajka, bo wtedy całość stwardnieje – można dodać samo żółtko, choć bez niego również ciasto będzie dobre.
Ciasto wyrabiać można w robocie kuchennym, ale jeśli go nie mamy, to możemy wszystko wykonać ręcznie. To dodatkowa praca, ale i wielka satysfakcja, kiedy wszystko roimy własnoręcznie. Do dużej miski, w której zaczniemy wyrabiać ciasto, wsypujemy mąkę. Do niej dodajemy pół łyżeczki soli, następnie 3-4 łyżki oleju. Do tej masy dolewamy szklankę wrzątku i zaczynamy całość mieszać. Jeśli na początku masa jest zbyt gorąca, to mieszamy łyżką, a potem już robimy to ręcznie. Ciasto zagniatamy, aż stanie się jednolitą, elastyczną masą. Gdy już mamy jednorodne, wyrobione ciasto, to zawijamy je w folię i odstawiamy na około pół godziny.
Składniki do farszu:
- grzyby (w zależności od tego, ile chcemy zrobić farszu: ½-1 kg);
- łyżka masła lub margaryny;
- cebula;
- sól i pieprz
Kiedy ciasto leżakuje, możemy się zająć przygotowaniem farszu do uszek. Grzyby mielimy na drobno w robocie kuchennym lub siekamy. Na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem lub margaryną dodajemy posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy ją, aż się zeszkli, uważając, żeby nie trzymać jej za długo, aby się nie przypaliła. Do zeszklonej cebulki dodajemy posiekane grzyby, szczyptę soli i tyle samo pieprzu. Smażymy nie dłużej niż 2-3 minuty, po czym całość zdejmujemy z kuchenki.
Lepimy uszka do barszczu
Na posypanej mąką stolnicy lub blacie stołu rozwałkowujemy ciasto, aż stanie się odpowiednio cienkie. Kroimy je na kwadraty o boku około 3 cm. Na środek każdego kwadracika nakładamy farsz łyżeczką. Składamy każdy kwadrat ciasta za przeciwległe rogi i zlepiamy na środku.
Gotujemy 3 litry lekko osolonej wody i delikatnie wrzucamy do wrzątku przygotowane wcześniej uszka. Będą gotowe wtedy, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjmujemy je, odcedzamy i podajemy z gorącym barszczem.
Przeczytaj też: Barszcz wigilijny – przepis krok po kroku
Jak skutecznie usunąć plamy ze świątecznego obrusu
Zakwas buraczany nie tylko na Wigilię
1 Komentarz
Jest mały błąd wszystko roimy ma być robimy . Ja do ciasta zamiast wrzątku wody dodaję gorące mleko ciasto jest mięciutkie .Polecam