Choć Królowa Elżbieta starała się przestrzegać zdrowej diety, czasem pozwalała sobie na słodkie odstępstwa. Jednym z nich było jej ulubione ciasto – poznaj przepis na tort czekoladowy, który uwielbiała.
Zmarła Królowa Elżbieta jadała zdrowe posiłki – na śniadanie płatki z mlekiem i owocami, na obiad rybę lub pierś z kurczaka z grilla z warzywami. Jak każdy jednak miała na sumieniu jedzeniowe grzeszki – hamburgery z mięsa jelenia czy też tort czekoladowy robiony według specjalnego przepisu. To ciasto tak lubiła, że zabierała je w każdą podróż. Na szczęście przepis na tort czekoladowy nie jest ściśle strzeżoną tajemnicą monarchii i wszyscy możemy się delektować tym królewskim daniem. A to dzięki temu, że starszy kucharz królewski Darren McGrady podzielił się przepisem z całym światem.
Składniki
Aby upiec tort czekoladowy Królowej Elżbiety przygotuj:
- 120 g masła, plus kawałek do wysmarowania blachy
- 240 g herbatników
- 30 g cukru pudru
- 1 jajko
- tabliczka gorzkiej czekolady, plus ok 240 g czekolady do polania, może być też polewa czekoladowa
Przepis na tort czekoladowy Królowej Elżbiety
Herbatniki pokrusz na części wielkości paznokcia, a masło wymieszaj z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie roztop tabliczkę czekolady, lekko ją przestudź i powoli połącz z masą cały czas mieszając, dodaj jajko i mieszaj dalej, aż masa będzie jednolita. Dosyp pokruszone biszkopty i wymieszaj z masą, Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, na to wylej przygotowaną masę. Wstaw całość do lodówki na 3 godziny, po czym ciasto wyjmij z tortownicy i przewróć do góry nogami, polej rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.
ZOBACZ TEŻ:
Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
2 komentarze
[…] Wiadomości […]
[…] Wiadomości […]