Poznaj przepis na tartę morelową. Może się wydawać, że jest to pracochłonny deser, jednak wszelkie kuchenne trudy wynagradza wspaniały smak.
Prezentujemy przepis na pyszną tartę z morelą – znakomity deser na każdą porę roku.
Składniki
Do ciasta:
- 225 g mąki uniwersalnej (oraz dodatkowo do podsypywania);
- 2 łyżki stołowe cukru;
- ćwierć łyżeczki do herbaty soli;
- 165 g schłodzonego masła.
Do nadzienia:
- 110 g masła w temperaturze pokojowej;
- 110 g cukru + 1 łyżka stołowa;
- 2 jajka;
- 110 g migdałów;
- 25 g mąki uniwersalnej;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- starta skórka z połówki cytryny;
- 9 średniej wielkości moreli;
- 20 g migdałów w płatkach.
Sposób przygotowania
Do dużej miski lub pojemnika w robocie kuchennym wsyp mąkę, cukier i sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do tego schłodzone masło, około dwóch łyżek stołowych zimnej wody i całość wyrabiaj aż osiągnie jednolitą konsystencję. Tak wyrobione ciasto szczelnie zapakuj i włóż do lodówki na 30 minut.
Przygotuj metalową formę na tartę (najlepiej o średnicy około 25 cm): nasmaruj ją tłuszczem (np. margaryną). Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj je na oprószonym mąką blacie by stało się odpowiednio cienkie i wyłóż nim formę, uważając żeby się nie porozciągało. Wyrównaj brzegi, wykonaj widelcem kilka dziur w cieście i schłódź w lodówce przez kolejne pół godziny.
Rozgrzej piecyk do temperatury 200ºC. Wyjmij z lodówki ciasto i wyłóż je papierem do pieczenia, na który wysyp suszone rośliny strączkowe lub specjalne ceramiczne fasolki do pieczenia – tak żeby pokryły całą powierzchnię ciasta w formie. Ciasto w formie piecz przez około 15 minut. Po wyjęciu z piecyka ostrożnie usuń papier do pieczenia wraz z wysypanymi na nim obciążnikach i już samo ciasto w formie wstaw ponownie do piecyka na 5 do 7 minut, aż się zarumieni. Następnie wyjmij ciasto i zmniejsz temperaturę do 180ºC.
Robimy frangipani
W międzyczasie możesz zając się przygotowaniem frangipani, czyli kremu migdałowego. Do dużej miski lub miksera włóż masło (w temperaturze pokojowej) oraz cukier i dokładnie je ze sobą wymieszaj, aż staną się miękkie i puszyste. Do osobnej miski wbij jajka i – cały czas mieszając masę maślaną – dodawaj jajka stopniowo. Całość ubij na gładkie ciasto. W osobnej misce zmiksuj dokładnie migdały, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz dodaj całość do frangipani i zmiksuj wszystko z dodatkiem startej skórki cytryny.
Teraz możesz zająć się sporządzeniem wypełnienia: przekrój morele wzdłuż na pół, usuń pestki i pokrój owoce w paski. Frangipani wyłóż na formę z ciastem i wyrównaj jego powierzchnię. Na górze ułóż pokrojone morele w okrągły wzorek. Całość posyp łyżeczką cukru i wstaw do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmij na chwilę ciasto, posyp je migdałami w płatkach i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Po wyjęciu cista odstaw je do wychłodzenia. I gotowe!
Sprawdź też: