To danie przygotujesz w pół godziny, a będzie pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny. Kurczak z ryżem i warzywami – koniecznie sprawdź ten przepis.
Kurczak z ryżem i warzywami jest o tyle uniwersalnym daniem, że warzywa z przepisu możesz dowolnie mieszać i zastępować innymi, zmieniając charakter potrawy. Dużo też zależy tu od przypraw – kurkuma i curry nadadzą potrawie indyjskiego charakteru, kmin rzymski – meksykańskiego, oregano i bazylia – włoskiego. To świetny przepis na szybki obiad dla każdej pani domu, która właśnie wróciła z pracy i chce nakarmić rodzinę. Choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby obiadem zajął się pan domu.
Składniki
Aby przyrządzić kurczaka z ryżem i warzywami przygotuj:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny
Kurczak z ryżem i warzywami – przepis
Pokrój kurczaka na kawałki i podsmaż na oleju, w tym czasie możesz poszatkować cebulę i pokroić inne warzywa. Zarumienione kawałki kurczaka wyłóż z patelni na talerz, następnie na tej samej patelni zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek a po minucie – resztę warzyw. Kiedy warzywa nieco się zblanszują – dosyp do nich ryż i zalej wszystko wodą lub bulionem. Gotuj całość pod przykryciem tak długo, aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki. Wtedy dodaj do potrawy podsmażonego kurczaka, wymieszaj wszystko i dopraw solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Podawaj od razu po ugotowaniu. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: