Przepis na szarlotkę. Tajemniczy składnik zamieni ją w cudo!
Strona główna » Przepis na szarlotkę. Tajemniczy składnik zamieni ją w cudo!

Przepis na szarlotkę. Tajemniczy składnik zamieni ją w cudo!

Czy jesteście fanami szarlotki? To pyszne ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło z lodami i bitą śmietaną. To jednak nie koniec niespodzianek – szarlotce można nadać charakteru, dorzucając do niej jeden wyjątkowy składnik. Któż oprze się takim delicjom?

,

Ponoć szarlotka jest jednym z najprostszych ciast i rzadko kiedy wychodzi z niej zakalec. Poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący „cukiernik”. Jak przygotować doskonałą, rozpływającą się w ustach szarlotkę? Podpowiadamy!

Zobacz także: Quiz. Czy pamiętasz wakacje w PRL? 8/10 to pestka, jeśli żyłeś w tych czasach

Przepis na szarlotkę – lista składników

Ciasto kruche:

  1. 3 łyżki cukru
  2. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  3. 1 jajko (rozmiar M), zimne
  4. 2 łyżeczki cukru waniliowego
  5. 250 g masła zimnego
  6. 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
  7. cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Nadzienie:

  1. 1 łyżeczka cynamonu
  2. 2 łyżki cukru
  3. ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  4. 2 łyżki masła
  5. szczypta soli

Zobacz także: Takie hobby ma Tadeusz Sznuk. Zajęcie tylko dla odważnych

Przepis na szarlotkę – sposób przygotowania

  1. Przygotować kruche ciasto – zagnieć razem: mąkę, cukier, cukier waniliowy, pokrojone na kawałki masło, jajka, a także proszek do pieczenia. Można ułatwić sobie pracę, korzystając z robota kuchennego.
  2. Owinąć kulę ciasta folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  3. Przygotować nadzienie – oczyścić jabłka: umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć je na tarte. Całość należy również wymieszać z 2 łyżkami cukru, dwoma łyżkami masła i szczyptą soli. Następnie trzeba przesmażyć składniki do momentu powstania musu, po czym dodać cynamon.
  4. Najlepsza będzie wyłożona papierem do pieczenia, kwadratowa forma o wymiarach ok. 24 x 24 cm.
  5. Podzielić ciasto na dwie połowy – jedną wyklej dno formy, a następnie wyłóż na niej nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij je na równe, podłużne paski. Układaj je zamiennie na musie – w formie warkocza lub też kratki.
  6. Ciasto należy piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, do momentu aż ciasto ładnie się przyrumieni.
  7. Ciasto stanie się wyjątkowe po dodaniu do niego tajemniczego składnika! Nadzienie można urozmaicić, wrzucając do niego garść pogniecionych orzechów włoskich. Nadadzą się również płatki migdałów.

Zobacz także: Jakie warzywa zasiać w sierpniu? Zbierzesz je jeszcze w tym roku

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >