Ponoć szarlotka jest jednym z najprostszych ciast i rzadko kiedy wychodzi z niej zakalec. Poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący „cukiernik”. Jak przygotować doskonałą, rozpływającą się w ustach szarlotkę? Podpowiadamy!
Zobacz także: Quiz. Czy pamiętasz wakacje w PRL? 8/10 to pestka, jeśli żyłeś w tych czasach
Przepis na szarlotkę – lista składników
Ciasto kruche:
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła zimnego
- 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g)
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Nadzienie:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Zobacz także: Takie hobby ma Tadeusz Sznuk. Zajęcie tylko dla odważnych
Przepis na szarlotkę – sposób przygotowania
- Przygotować kruche ciasto – zagnieć razem: mąkę, cukier, cukier waniliowy, pokrojone na kawałki masło, jajka, a także proszek do pieczenia. Można ułatwić sobie pracę, korzystając z robota kuchennego.
- Owinąć kulę ciasta folią spożywczą i wstawić do lodówki.
- Przygotować nadzienie – oczyścić jabłka: umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć je na tarte. Całość należy również wymieszać z 2 łyżkami cukru, dwoma łyżkami masła i szczyptą soli. Następnie trzeba przesmażyć składniki do momentu powstania musu, po czym dodać cynamon.
- Najlepsza będzie wyłożona papierem do pieczenia, kwadratowa forma o wymiarach ok. 24 x 24 cm.
- Podzielić ciasto na dwie połowy – jedną wyklej dno formy, a następnie wyłóż na niej nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij je na równe, podłużne paski. Układaj je zamiennie na musie – w formie warkocza lub też kratki.
- Ciasto należy piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, do momentu aż ciasto ładnie się przyrumieni.
- Ciasto stanie się wyjątkowe po dodaniu do niego tajemniczego składnika! Nadzienie można urozmaicić, wrzucając do niego garść pogniecionych orzechów włoskich. Nadadzą się również płatki migdałów.
Zobacz także: Jakie warzywa zasiać w sierpniu? Zbierzesz je jeszcze w tym roku