Jest świetny do dań mięsnych, również tych z grilla, nadaje się do jajek i jako dodatek do kanapek. Sprawdź nasz przepis na sos tatarski.
Sos tatarski można kupić w sklepie, ale o wiele lepiej zrobić go samodzielnie. Nie będzie miał tak wiele polepszaczy i konserwantów, a poza tym robiąc go w domu możesz go przyprawić tak, jak lubisz.
Skąd się wziął sos tatarski?
Choć jego nazwa wskazuje na pochodzenie od Tatarów, tak naprawdę to sos polski. Tatarskie były tylko dania, do których był serwowany, czyli ryby i mięsa przygotowywane w panierce. Zanim powstał majonez przygotowywano go na bazie oliwy, cytryny i cebuli oraz piklowanych warzyw. Potem do przepisu dodano żółtka. Dziś często do jego produkcji wykorzystuje się po prostu majonez. Tutaj podajemy najbardziej klasyczny przepis na sos tatarski.
Składniki
Przygotuj:
- 3 łyżki majonezu
- dwa korniszony
- 2 łyżki jogurtu naturalnego, lub w wersji kalorycznej – śmietany
- 4 grzybki z octu
- mała cebula najlepiej szalotka
- pietruszka
- szczypiorek
- 3 łyżeczki chrzanu
- 2 – 3 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
Przepis na sos tatarski
Pokrój drobno ogórki, grzybki, cebulę, szczypiorek i pietruszkę. Wymieszaj z majonezem, jogurtem, chrzanem, dodaj cukru, soli i pieprzu do smaku. Odstaw do lodówki na pół godziny. Sos wyjmuj z lodówki bezpośrednio przed podaniem.
Do czego sos tatarski?
Sos tatarski świetnie nadaje się jako dodatek do wędlin, mięsa, ryb a także jajek. Można go dodawać do sałatek i kanapek, a nawet do przekąsek takich jak frytki, chipsy czy surowe warzywa. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: