To pyszny i bardzo prosty do zrobienia pasztet warzywny. Sprawdź, jak zrobić idealny pasztet z cukinii i zaskocz rodzinę nowym daniem.
Cukinia to zdrowie
Cukinia przede wszystkim ma bardzo mało kalorii, a zawiera wiele pożytecznych dla zdrowia składników. Ma dużo błonnika, a nawet odrobinę białka, a poza jest w niej magnez, potas i żelazo. Jest źródłem wielu witamin, takich jak C, K, PP, znakomicie odkwasza organizm, a w sezonie bywa bardzo tania. Dlatego przepis na pasztet z cukinii to pomysł na zdrowy i szybki obiad.
Składniki na pasztet z cukinii
Przygotuj:
- 3 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4 jajka
- pół szklanki kaszki manny
- szklaka bułki tartej
- pół szklanki oleju roślinnego
- natka pietruszki
- po łyżce przypraw: Papryki słodkiej lub ostrej, oregano, kurkumy, pieprzu
Przepis na pasztet z cukinii krok po kroku
Cukinię umyj i nie obierając zetrzyj na tarce a następnie posól łyżeczką soli i odstaw na sitku aby się odcedziła z wody. Cebulę poszatkuj i podsmaż na patelni. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Po odsączeniu cukinii dodaj do niej marchewkę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj ro tego kaszkę, bułkę tartą olej, jajka, pietruszkę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż małą blaszkę papierem do pieczenia, ułóż ta tym masę na pasztet i piecz przez godzinę w nagrzanym piekarniku, jeśli lubisz przypieczoną skórkę, posmaruj pasztet na wierzchu olejem roślinnym i wyciągnij dopiero, gdy się zarumieni. Podawaj po ostudzeniu, gdyż pasztet warzywny krojony na ciepło rozpada się.
Jak podawać pasztet?
Pasztet z cukinii możesz podawać pokrojony na kawałki z sosem czosnkowym lub tatarskim. Możesz też podawać go na kanapkach. Świetnie smakuje z żółtym serem.
Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź
ZOBACZ TEŻ: