Przepis na pańską skórkę - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na pańską skórkę

Przepis na pańską skórkę

Pańska skórka znana jest wszystkim warszawiakom. Co roku próbują jej przy okazji odwiedzin na cmentarzach 1 listopada. Poznaj przepis na ten wyjątkowy przysmak i przyrządzaj go nie tylko we Wszystkich Świętych.

Pańska skórka warszawiakom nieodmiennie kojarzy się z wizytami na cmentarzach podczas dnia Wszystkich Świętych. To właśnie wtedy, kiedy 1 listopada w stolicy odwiedzamy swoich bliskich, którzy odeszli, często zatrzymujemy się w przycmentarnych straganach i próbujemy przysmaku serwowanego w Warszawie jeszcze przed wojną. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie tego święta bez spróbowania tego słodkiego, wyjątkowego produktu, który w pozostałej części Polski jest praktycznie nieznany. W 2008 roku pańska skórka została wpisana na listę tradycyjnych produktów mazowieckich.

Co ciekawe, oryginalny przepis na ten typowo warszawski smakołyk jest pilnie strzeżoną tajemnicą, którą ponoć zna zaledwie kilka rodzin w Warszawie i przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Przepis tradycyjny

Jak już wspomniano, pańska skórka była warszawskim przysmakiem już przed wojną. W wydanym w 1908 roku „Kucharzu polskim” przedstawiono przepis na nią (cytujemy za stroną se.pl):

„Najczystrzej gumy arabskiej pół funta nalać garncem zdrojowej, albo rzecznej wody i gotować na ogniu dopóki się nie rozpuści, gdy to nastąpi przecedzić przez flanelę, a po zupełnem wystudzeniu dodać funt miałko utłuczonego cukru, wstawić na węgle i gotować bardzo wolno, gdy zacznie iść para z kotła i masa zgęstnieje, mieszając szybko, dodawać po trosze pianę z 8 białek tęgo ubitą, aby się nie zważyła, poczem zestawić z ognia i nalewać natychmiast w papierowe foremki olejkiem migdałowem, albo najlepszą oliwą wysmarowane. Po wystudzeniu wyjętą masę z foremek posmarować raz jeszcze olejkiem migdałowem, albo oliwą i przechowywać w słoju. Panieńska skórka wyborną jest na kaszel – przepis należy uzupełnić o wodę różaną lub sok malinowy”.

Przepis współczesny

Dla tych, którym marzy się własnoręcznie zrobiona pańska skórka przypominająca współczesne wyroby, bliższy może być poniższy przepis, zaczerpnięty z bloga kulinarnego Blog kulinarny Pauliny Stępień, Kotlet.TV:

Składniki:

  • pół szklanki wody;
  • 2 białka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1-2 łyżki syropu malinowego lub różanego (zamiennie może być barwnik spożywczy);
  • (opcjonalnie) pół szklanki miodu;
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

W rondelku wymieszać cukier, miód i wodę. Po wymieszaniu zostawić na średnim ogniu, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Wówczas należy ją sprawdzić – nabrać masy na łyżeczkę i włożyć ją do miski z lodowatą wodą: jeśli się ciągnie – trzeba gotować jeszcze kilka minut, aż stwardnieje. (Aby masa miała później odpowiednio twardą konsystencję, należy pilnować, żeby miała temperaturę 165-170ºC – przyda się wówczas termometr kuchenny). W międzyczasie ubić pianę z białek i – nie przestając ubijać – dodawać do nich powoli i ostrożnie masę z rondelka. Ciągle mieszając, dodajemy cukier z wanilią i mieszamy do zgęstnienia. Następnie połowę masy przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą mieszamy z sokiem malinowym lub barwnikiem spożywczym i również przekładamy do formy wyłożonej papierem. Zostawiamy masę do wychłodzenia a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Pańska skórka będzie z każdym dniem coraz twardsza.

Podziel się swoją opinią! Zadzwoń do Radia Pogoda na 22 444 40 04.

Sprawdź też:

Zobacz więcej >