Sezon ogórkowy to dobra okazja, aby zrobić z nich przetwory na zimę. Sprawdź nasz przepis na ogórki w occie, czyli konserwowe.
Jak wybrać ogórki
Do zrobienia ogórków w occie wybieramy mniejsze, twarde sztuki. Niektóre sklepy oferują już przesortowane ogórki do zalewy octowej, ale jeśli nie masz takiej możliwości – po prostu powybieraj ze skrzynki z warzywami te, które są drobniejsze. Dzięki temu wyciągniesz zimą ze słoika małe, chrupiące ogóreczki.
Ogórki w occie – składniki
Przygotuj:
- 3 kilo ogórków
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- 4 ząbki czosnku
- ziarna gorczycy
- mały korzeń chrzanu
- opcjonalnie – marchewkę lub paprykę
- cukier i sól
Przepis na ogórki w occie
Ogórki umyj i ułóż bardzo ciasno w słoikach. Do każdego słoika wrzuć kilka ziaren pieprzu, gorczycy i dwa ziarenka ziela angielskiego, po listku laurowym, pół ząbka obranego czosnku, 3 plasterki marchewki lub papryki, mały kawałek chrzanu. Wodę wymieszaj z octem w proporcji 10 łyżek octu na litr, dodaj 4 łyżki cukru i łyżkę soli i całość zagotuj. Tak przygotowaną zalewą zalej słoiki z ogórkami, zakręć i pasteryzuj przez 5 minut. Pasteryzacja polega na gotowaniu słoików w garnku z wrzącą wodą.
Do czego ogórki konserwowe?
Ogórki konserwowe świetnie nadają się do obiadu, na kanapki i jako dodatek do sałatek. Dobrze komponują się z mięsem, jajkami oraz z tuńczykiem a także z rybą wędzoną. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]