Ulubione danie Ireny Santor - przepis na móżdżek wieprzowy - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Ulubione danie Ireny Santor – przepis na móżdżek wieprzowy

Ulubione danie Ireny Santor – przepis na móżdżek wieprzowy

,

To danie królowało kiedyś w restauracjach i barach mlecznych, Irena Santor wspomina je z nostalgią. Sprawdź przepis na móżdżek wieprzowy.

Irena Santor podczas swojej kariery zwiedziła wiele restauracji w najróżniejszych miejscach kraju. Dziś z rozrzewnieniem wspomina swoje ulubione danie, którego próżno szukać we współczesnym menu. Przepis na móżdżek wieprzowy to propozycja nie dla wszystkich, trzeba po prostu lubić podroby. Ale dobrze przygotowany jest pyszną przekąską, która może zasmakować nawet największym sceptykom. Może warto sprawdzić to danie zwłaszcza, że jest tanie i naprawdę szybkie w przygotowaniu. Nada się świetnie na przyjęcia „w stylu PRL- u”, ale nie tylko.

Składniki

Abu przygotować móżdżek wieprzowy według staropolskiego przepisu, musisz mieć:

  • 500 gr. móżdżku wieprzowego
  • mały kawałek boczku wędzonego na surowo (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • łyżka octu
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Przepis na móżdżek wieprzowy – ulubione danie Ireny Santor

Móżdżek dokładnie obierz z błonek, a następnie wrzuć do wrzącej wody z solą i octem. Gotuj go tak około 5 minut, po czym odcedź go i odłóż, aby wystygł. Boczek pokrój w cienkie paski, a cebulę w piórka, podsmaż boczek na patelni, a gdy się nieco wytopi – dodaj cebulę. Jeśli chcesz zrezygnować z boczku, podsmaż po prostu poszatkowaną cebulę na oleju. Wystudzony móżdżek pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i smaż przez kilka minut, po czym dodaj rozbełtane, posolone i popieprzone jajka. Wszystko razem wymieszaj i smaż do ścięcia białka. Na koniec możesz posypać danie poszatkowaną natką pietruszki.

Jak podawać móżdżek?

To może być pożywne śniadanie lub pyszna przystawka. Możesz ja podać dodając do tego kromkę pieczywa, ale możesz też rozsmarować móżdżek na pieczywie w formie pasty. Przepis na móżdżek wieprzowy sprawi, że możesz poczuć się jak gwiazda PRL- u i zaskoczyć gości anegdotą o ulubionym daniu Ireny Santor. Smacznego!

ZOBACZ TEŻ:

Zobacz więcej >