Młoda kapusta z koperkiem to klasyczne danie o tej porze roku. Jadają ją i weganie, i mięsożercy, a dbający o linię mogą ją przyrządzić w wersji light bez zasmażki. Sprawdź nasz prosty przepis.
Poniższy przepis na młodą kapustę z koperkiem jest wersją podstawową, wegańską. Osoby jedzące mięso mogą ją przyrządzić na bulionie mięsnym z kawałkami piersi indyka lub innego rodzaju mięsa albo z dodatkiem wędzonego boczku.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- ok. 1 szklanki bulionu (dla wegan – warzywny),
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek dymki,
- przyprawy do smaku: sól, czarny pieprz, szczypta cukru
- ewentualnie wędzona papryka,
- ew. zasmażka z 1 łyżki mąki i 2 łyżek oleju lub masła
Młoda kapusta z koperkiem – sposób przyrządzenia
- Odrywamy i odrzucamy zewnętrzne uszkodzone liście.
- Przekrawamy główkę kapusty na pół i każdą połówkę drobno szatkujemy.
- Do garnka wlewamy gorący bulion, dodajemy poszatkowaną kapustę, szczyptę pieprzu, soli, cukru i ewentualnie paprykę wędzoną (ćwierć łyżeczki). Gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Powinno to zająć kilka minut, zwykle nie więcej niż 10. Gdyby wcześniej wygotował się bulion – uzupełniamy go wodą, żeby kapusta się nie przypaliła.
- Siekamy dymkę i dodajemy do garnka z kapustą. Mieszamy.
- Drobno siekamy pęczek koperku i dodajemy do kapusty pod sam koniec gotowania. Mieszamy.
- Próbujemy i ewentualnie dodajemy do smaku więcej przypraw.
Co jeszcze możemy dodać do młodej kapusty
- Jeśli chcemy zagęścić naszą kapustę, na patelni robimy zasmażkę z ok. 1 łyżki mąki podsmażonej na 2 łyżkach oleju albo masła, albo 1 łyżki oleju i 1 łyżki masła. Gorącą zasmażkę dodajemy do kapusty przed końcem gotowania, najlepiej przed dodaniem koperku.
- Jeśli chcemy, żeby nasza potrawa była bardziej wyrazista, możemy dodać pomidorów. Można od razu na początku gotowania dodać 1-2 świeże pomidory pokrojone w kostkę lub pół puszki pomidorów krojonych.
- Jeśli lubimy młodą kapustę z koperkiem z dodatkiem wędzonego boczku: kroimy boczek w drobną kostkę, podsmażamy ok. 5 minut na gorącej patelni i dodajemy do garnka z kapustą pod koniec gotowania, przed koperkiem. Jeśli chcemy dodać i boczek, i zasmażkę, możemy wsypać łyżkę mąki na patelnię z podsmażonym boczkiem.
Weganie mogą użyć boczku wegańskiego.
Przeczytaj też:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
2 komentarze
[…] Kuchnia […]
[…] Kuchnia […]