Makowiec na Boże Narodzenie - jak zrobić krok po kroku - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Makowiec na Boże Narodzenie – jak zrobić krok po kroku

Makowiec na Boże Narodzenie – jak zrobić krok po kroku

Wypróbuj przepis na tradycyjny świąteczny makowiec, doskonały na Wigilię i Boże Narodzenie. Takie makowce wypiekały na święta nasze babcie – strucle z cienką warstwą ciasta drożdżowego obficie przełożone masą makową z bakaliami.

Składniki na świąteczny makowiec

Ciasto drożdżowe

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • Szczypta soli

Masa makowa

  • 400 g maku
  • 1 litr mleka
  • 150 g masła
  • ¾ szklanki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
    Dodatkowo:
  • 2 białka do posmarowania ciasta przed nałożeniem farszu

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania makowca na Boże Narodzenie

Przygotowanie masy makowej

  • Mak przepłukujemy wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny.
  • Osączamy mak z mleka i 3 razy mielemy w maszynce do mięsa, używając sitek o najmniejszych oczkach.
  • W dużym garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło z miodem, dodajemy ekstrakt waniliowy, grubo posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową i zmielony mak. Przesmażamy ok. 15 minut, często mieszając.
  • W osobnych miskach ukręcamy kogel-mogel z żółtek oraz cukru, i ubijamy sztywną pianę z białek.
  • Do lekko przestudzonej masy makowej dodajemy utarte z cukrem żółtka i pianę z białek.  Ciepły farsz wykładamy na rozwałkowane ciasto drożdżowe.

Ciasto drożdżowe na makowiec

  • Przygotowujemy rozczyn z 2 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i ciepłego mleka. Mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut, do czasu, aż zacznie rosnąć.
  • Po tym czasie do rozczynu dodajemy po trochu mąkę, cukier, szczyptę soli, po jednym żółtku, oraz roztopione i przestudzone masło, cały czas wyrabiając ciasto drewnianą łyżką lub mikserem. Na koniec ciasto wyrabiamy rękoma do momentu, aż będzie gładkie, błyszczące i nie będzie kleiło się do rąk.
  • Gotowe ciasto formujemy w kulę, układamy w dużej misce, przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i zostawiamy na mniej więcej godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy, nadając mu kształt cieniutkiego prostokąta.
  • Prostokąt smarujemy roztrzepanym lekko białkiem i równomiernie nakładamy farsz makowy, zostawiając ok. 2-3 cm niepokrytego masą ciasta od brzegów. Zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, dokładnie przyklejamy i zawijamy brzegi pod spód (wszystkie łączenia ciasta powinny być pod spodem).
    Teraz możemy włożyć struclę do wyłożonej papierem do pieczenia wąskiej długiej formy lub jeśli chcemy, żeby nasz makowiec wyglądał jak z cukierni – nie używamy żadnej formy, ale zawijamy go w arkusz papieru do pieczenia, zostawiając od góry ok. 2 centymetry wolnej przestrzeni (żeby ciasto mogło wyrosnąć), wolny brzeg papieru powinien znaleźć się pod ciastem.
  • Zostawiamy struclę w ciepłym miejscu na mniej więcej 30 minut do wyrośnięcia.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy ok. 40 minut, do zrumienienia wierzchu, możemy też delikatnie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
  • Po wyjęciu z piekarnika, czekamy, aż przestygnie i przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier puder z gorącą wodą, dodajemy skórkę pomarańczową i tak przygotowanym lukrem smarujemy wierzch i boki makowca.

Najlepiej makowiec przygotować w przeddzień Wigilii, powinien zachować świeżość przez całe Boże Narodzenie.

Makowiec można też posypać cukrem pudrem zamiast lukru
Makowiec można też posypać cukrem pudrem zamiast lukru. Fot. Pixabay.com

Co warto wiedzieć o pieczeniu makowca na święta

Czy zamiast drożdży świeżych można użyć drożdży instant?

Tak, zamiast 40 g świeżych drożdży można użyć 12 g drożdży instant. Nie musimy wtedy robić rozczynu.

Czy w masie makowej można użyć ksylitolu lub erytrolu zamiast cukru?

Tak, zamiast 1 szklanki cukru możemy użyć 1 szklanki ksylitolu lub 1 i 1/3 szklanki erytrolu albo 1 szklanki erytrolu i 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu ze stewii.

Czy można makowiec upiec trochę wcześniej przed świętami.

Najlepiej upiec makowiec w przeddzień Wigilii – wtedy będzie świeży przez całe święta.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Zobacz więcej >