Przepis na jagodzianki. Banalnie proste i tanie!
Strona główna » Przepis na jagodzianki. Banalnie proste i tanie!

Przepis na jagodzianki. Banalnie proste i tanie!

Kiedy zaczyna się sezon na jagody nie można odpuścić sobie jagodzianek! Ten przysmak jest uwielbiany przez Polki i Polaków. Jak zrobić je samodzielnie? Nie jest to wcale trudne, a na pewno wyjdą przepyszne. Spróbuj zrobić jagodzianki jak z najlepszej cukierni.

Lato to czas, kiedy wiele osób zajada się sezonowymi warzywami i owocami. Jednymi z ulubionych przez Polki i Polaków owoców są jagody. Mają one dużo witamin i są bardzo smaczne. W sezonie wykorzystuje się je też w rozmaitych przepisach. Na przykład w jagodziankach.

Ten wypiek łączy w sobie słodki smak ciasta oraz kwaśny smak jagód. To idealne oraz przepyszne połączenie. Jak zrobić jagodzianki w domu? Oto prosty i tani przepis. Zrób jagodzianki w domu i zaoszczędź sobie wydatku w drogiej cukierni.

Zobacz także: Przepis na makaron z cukinią i kaparami. Obiad jak z wykwintnej restauracji!

Przepis na jagodzianki – lista składników

Ciasto:

  • Szklanka lekko ciepłego mleka
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 50 g cukru (lub mniej albo więcej, w zależności od preferencji)
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko do posmarowania bułeczek
  • Trochę soli
  • Jagody (ilość wedle uznania)
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Kruszonka:

  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • 25 g masła 
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Zobacz także: Przepis na chrupiące ogórki małosolne. Ta sztuczka odmieni przetwory!

Przepis na jagodzianki – sposób przygotowania

  1. Wymieszać mleko z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i 3-4 łyżkami mąki. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce.
  1. Wsypać resztę mąki do miski, połączyć z pozostałym cukrem i solą oraz wymieszać. Następnie dodać jajko, masło pokrojone na kawałki oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  1. Po wyrośnięciu, wyłożyć ciasto na blat obsypany mąką. Następnie podzielić je na mniejsze części, w zależności jak duże chcemy mieć jagodzianki.
  1. Wymieszać jagody z cukrem pudrem.
  1. Kawałek ciasta uformować w kulkę. Rozpłaszczyć i nałożyć jagody. Zakleić ciasto i uformować bułeczkę.
  1. Przygotować kruszonkę. Wsypać mąkę do miski, połączyć ją z posiekanym masłem, rozcierać w palcach aż powstaną okruszki. Następnie połączyć w jednolitą masę.
  1. Ułożyć bułeczki na blasze z zachowaniem odstępów. Na koniec posmarować je żółtkiem i obsypać kruszonką.
  1. Piec je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
  1. Gotowe, smacznego!

Zobacz także: Zrób to, a pomidory będą rosły jak szalone. Patent na dorodne owoce

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >