Kiedy zaczyna się sezon na jagody nie można odpuścić sobie jagodzianek! Ten przysmak jest uwielbiany przez Polki i Polaków. Jak zrobić je samodzielnie? Nie jest to wcale trudne, a na pewno wyjdą przepyszne. Spróbuj zrobić jagodzianki jak z najlepszej cukierni.
Lato to czas, kiedy wiele osób zajada się sezonowymi warzywami i owocami. Jednymi z ulubionych przez Polki i Polaków owoców są jagody. Mają one dużo witamin i są bardzo smaczne. W sezonie wykorzystuje się je też w rozmaitych przepisach. Na przykład w jagodziankach.
Ten wypiek łączy w sobie słodki smak ciasta oraz kwaśny smak jagód. To idealne oraz przepyszne połączenie. Jak zrobić jagodzianki w domu? Oto prosty i tani przepis. Zrób jagodzianki w domu i zaoszczędź sobie wydatku w drogiej cukierni.
Zobacz także: Przepis na makaron z cukinią i kaparami. Obiad jak z wykwintnej restauracji!
Przepis na jagodzianki – lista składników
Ciasto:
- Szklanka lekko ciepłego mleka
- 0,5 kg mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 70 g masła
- 50 g cukru (lub mniej albo więcej, w zależności od preferencji)
- 1 całe jajko
- 1 żółtko do posmarowania bułeczek
- Trochę soli
- Jagody (ilość wedle uznania)
- 3-4 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
- 5 łyżek mąki pszennej
- 25 g masła
- 1,5 łyżki cukru pudru
Zobacz także: Przepis na chrupiące ogórki małosolne. Ta sztuczka odmieni przetwory!
Przepis na jagodzianki – sposób przygotowania
- Wymieszać mleko z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i 3-4 łyżkami mąki. Odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce.
- Wsypać resztę mąki do miski, połączyć z pozostałym cukrem i solą oraz wymieszać. Następnie dodać jajko, masło pokrojone na kawałki oraz drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po wyrośnięciu, wyłożyć ciasto na blat obsypany mąką. Następnie podzielić je na mniejsze części, w zależności jak duże chcemy mieć jagodzianki.
- Wymieszać jagody z cukrem pudrem.
- Kawałek ciasta uformować w kulkę. Rozpłaszczyć i nałożyć jagody. Zakleić ciasto i uformować bułeczkę.
- Przygotować kruszonkę. Wsypać mąkę do miski, połączyć ją z posiekanym masłem, rozcierać w palcach aż powstaną okruszki. Następnie połączyć w jednolitą masę.
- Ułożyć bułeczki na blasze z zachowaniem odstępów. Na koniec posmarować je żółtkiem i obsypać kruszonką.
- Piec je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
- Gotowe, smacznego!
Zobacz także: Zrób to, a pomidory będą rosły jak szalone. Patent na dorodne owoce
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!