Danie jednogarnkowe - Chili con carne - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Danie jednogarnkowe – Chili con carne

Danie jednogarnkowe – Chili con carne

Choć ta potrawa pochodzi z Meksyku, świetnie nadaje się na zimowy obiad. Sprawdź nasz przepis na proste i pożywne chili con carne – świetne danie jednogarnkowe.

To pikantne danie ma korzenie w Meksyku i Teksasie, gdzie jest bardzo popularne. Pełne warzyw, mięsa i przypraw świetnie rozgrzeje w zimowe popołudnia i nasyci na długo całą rodzinę. Charakterystycznego „meksykańskiego” smaku nadaje mu kmin rzymski i papryka chili, jednak jeśli ktoś nie lubi pikanterii w kuchni może ją zastąpić zwykłą papryką. To świetna alternatywa dla tych, którym znudziły się swojskie bigosy, gołąbki i chłopskie garnki. Co ważne – potrawa jest prosta w przygotowaniu i w zasadzie nie ma mowy o tym, żeby się nie udała choćby i mniej wprawnym kucharzom.

Składniki

Aby przyrządzić chili con carne, przygotuj:

  • pół kg. mielonego mięsa wołowego
  • puszkę krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • czerwoną paprykę
  • puszkę czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • puszkę kukurydzy
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 papryczka chili lub łyżeczka zmielonej ostrej papryki
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Przepis na chili con carne

Poszatkuj cebulę i zeszklij ją na oleju dodając pod koniec starty czosnek, kmin rzymski, oregano i chili. Po minucie dodaj do tego mielone mięso i smaż, aż straci różowy kolor. Wtedy dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, cukrem i pieprzem i duś wszystko pod przykryciem ok 20 minut. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, duś jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie dodaj odcedzoną kukurydzę i fasolę, podlej wodą, jeśli sosu jest za mało. Po kolejnych 3 minutach twoje chili con carne będzie gotowe. Podawaj z ryżem, posypane poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego!

ZOBACZ TEŻ:

Zobacz więcej >