Choć ta potrawa pochodzi z Meksyku, świetnie nadaje się na zimowy obiad. Sprawdź nasz przepis na proste i pożywne chili con carne – świetne danie jednogarnkowe.
To pikantne danie ma korzenie w Meksyku i Teksasie, gdzie jest bardzo popularne. Pełne warzyw, mięsa i przypraw świetnie rozgrzeje w zimowe popołudnia i nasyci na długo całą rodzinę. Charakterystycznego „meksykańskiego” smaku nadaje mu kmin rzymski i papryka chili, jednak jeśli ktoś nie lubi pikanterii w kuchni może ją zastąpić zwykłą papryką. To świetna alternatywa dla tych, którym znudziły się swojskie bigosy, gołąbki i chłopskie garnki. Co ważne – potrawa jest prosta w przygotowaniu i w zasadzie nie ma mowy o tym, żeby się nie udała choćby i mniej wprawnym kucharzom.
Składniki
Aby przyrządzić chili con carne, przygotuj:
- pół kg. mielonego mięsa wołowego
- puszkę krojonych pomidorów
- 1 cebula
- czerwoną paprykę
- puszkę czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- puszkę kukurydzy
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 papryczka chili lub łyżeczka zmielonej ostrej papryki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Przepis na chili con carne
Poszatkuj cebulę i zeszklij ją na oleju dodając pod koniec starty czosnek, kmin rzymski, oregano i chili. Po minucie dodaj do tego mielone mięso i smaż, aż straci różowy kolor. Wtedy dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, cukrem i pieprzem i duś wszystko pod przykryciem ok 20 minut. Następnie dodaj pokrojoną paprykę, duś jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie dodaj odcedzoną kukurydzę i fasolę, podlej wodą, jeśli sosu jest za mało. Po kolejnych 3 minutach twoje chili con carne będzie gotowe. Podawaj z ryżem, posypane poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: