Ten przysmak smażony na głębokim tłuszczu to przepis nie tylko na Tłusty Czwartek. Anielskie ruchańce drożdżowe wywodzą się z Warmii i są pyszne.
Anielskie ruchańce drożdżowe to przepis pochodzący z Aniołowa pod Elblągiem. Tamtejsze gospodynie przygotowują ten przysmak co roku w Wielki Czwartek, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się nimi częściej. Tym bardziej, że jest to wyrób wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych, zawsze można swoje łakomstwo nazwać przywiązaniem do tradycji i patriotyzmem. Nazwa „ruchańce”, która u niektórych wywołuje uśmiech wzięła się stąd, że smażone na głębokim tłuszczu ciasto drożdżowe się rusza. Przepis na ruchańce anielskie jest oficjalny, ma prawie 100 lat i pochodzi wprost od gospodyń z Aniołowa.
Składniki
Aby upiec anielskie ruchańce drożdżowe, przygotuj:
- pół kilo mąki
- pół litra mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 50 g rozpuszczonego masła
- około 1 litr oleju do smażenia
- szczyptę soli
- cukier puder do posypania
Przepis na anielskie ruchańce drożdżowe
Składniki na ruchańce powinny mieć temperaturę pokojową – mleko i jajka nie mogą być prosto z lodówki. Wysyp mąkę, zrób w niej dołek, wlej tam połowę ciepłego, ale nie gorącego mleka, dodaj cukier, drożdże i sól, wymieszaj z odrobiną mąki i zostaw na 10 – 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. W tym czasie oddziel żółtka od białek. Kiedy zaczyn już wyrośnie, dodaj do niego żółtka, roztopione masło i pozostałe mleko, wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Ciasto zostaw na chwilę, aby wyrosło. W garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia – powinien mieć co najmniej 2 cm głębokości. Na gorący olej wrzucaj łyżką ciasto, z którego zaczną się tworzyć owalne pączko – racuchy. Obsmażaj je z obu stron i wykładaj na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: