Przyjęcie andrzejkowe to wyzwanie, a goście mogą zgłodnieć. Mamy łatwą i szybką przekąskę domówkę – przepis na panierowane kulki serowe, które zasmakują każdemu.
Aby zrobić „Andrzejki” w domu trzeba nieco przygotować. Wosk do lania, garnki, pomysły na wróżby – to wszystko zajmuje czas. A trzeba pomyśleć jeszcze o przekąskach! Panierowane kulki serowe zrobisz w ciągu kwadransa i bez większych nakładów pracy czy kosztów, a podane z rozmaitymi sosami uświetnią każde przyjęcie. Sprawdź prosty przepis i przygotuj je dla swoich gości.
Składniki
Aby zrobić panierowane kulki serowe, przygotuj:
- 1 opakowanie sera mozzarella w małych kulkach
- 2 łyżki mleka
- pół szklanki bułki tartej
- jajko
- przyprawy: wedle uznania, może być to papryka, oregano lub bazylia, mogą być zioła prowansalskie czy suszone pomidory
- olej do smażenia
Panierowane kulki serowe – przepis
Na talerzu roztrzep jajko z mlekiem i przyprawami a mozzarellę odsącz z zalewy. Kulki sera zanurz w jajku z przyprawami i zostaw na 5 minut. Na głębokiej patelni rozgrzej olej bardzo mocno olej. Obtocz każdą kulkę w bułce tartej i wrzucaj na olej – smaż pół minuty z każdej strony tak, by kulki były jednolicie złote. Na koniec połóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać panierowane kulki serowe?
Kuleczki z mozzarelli możesz podać jako samodzielną przekąskę razem z różnymi dipami – keczupem, sosem czosnkowym czy jogurtow0 – ziołowym, z sosem barbecue. Ale po wystygnięciu będą też świetnym dodatkiem do sałatek czy urozmaiceniem obiadu zwłaszcza dla osób, które nie jedzą mięsa. Smacznego!
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
ZOBACZ TEŻ: