Nasz układ odpornościowy działa dzięki bakteriom jelitowym. Aby utrzymywać je w dobrej formie, musimy dostarczać im pożywki, czyli prebiotyków. Sprawdź, gdzie ich szukać.
Flora jelitowa i odporność
Nasz układ odpornościowy najlepiej będzie działał, jeżeli nasza flora jelitowa będzie w dobrej kondycji. To, co najbardziej szkodzi naszym dobrym bakteriom, to cukry proste i produkty zwierzęce. Potrzebują one cukrów złożonych oraz błonnika.
Dobre bakterie potrzebują też pożywki, czyli prebiotyków.
Czym są owe prebiotyki?
Prebiotyki są to składniki pożywienia, które nie ulegają trawieniu i pobudzają wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym. A to jest ważne dla prawidłowej flory jelitowej.
Gdzie znaleźć prebiotyki?
Naturalne prebiotyki znajdziemy w cykorii, brokułach, szparagach i cebuli. Jedzmy je najlepiej na surowo albo po krótkiej obróbce termicznej. Są one także w bananach, pszenicy, życie, czosnku i porach. Jak najczęściej powinno się jadać także produkty naturalnie fermentowane, które zawierają bakterie probiotyczne. Należą do nich na przykład jogurt, kefir, zsiadłe mleko, oczywiście wszystko to niesłodzone, a także wszelkie kiszonki – kiszona kapusta czy ogórki.
Uwaga, w przypadku kiszonek, koniecznie sprawdźmy, czy produkt nie został termizowany, czyli potraktowany wysoką temperaturą w celu zwiększenia okresu przydatności, i czy nie zawiera środków konserwujących.
Przeczytaj też: