Prawdziwa włoska pizza - przepis Sophii Loren - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Prawdziwa włoska pizza – przepis Sophii Loren

Prawdziwa włoska pizza – przepis Sophii Loren

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy i z tej okazji mamy dla was przepis na klasyczną margheritę według Sophii Loren. Jej pizza może trochę różni się od tego, do czego przywykliśmy w Polsce, ale czasem warto poczuć się jak włoska gwiazda w kuchni.

  • Pizza to klasyczne danie włoskiej biedoty, kiedyś wyglądała zupełnie inaczej. Dziś jest znana na całym świecie
  • Sophie Loren w swojej książce kucharskiej podała przepis na pizzę zapamiętany z dzieciństwa
  • Tajemnica dobrej pizzy tkwi w wyrabianiu ciasta i… tajemnym składniku.

Pizza, czyli światowa kariera włoskiego dania

Chyba żadna z narodowych potraw nie zyskała na świecie takiej popularności, jak pizza. Co ciekawe, we Włoszech nie był to żaden rarytas, tylko typowe danie biedoty oparte na najtańszych produktach. Przy czym początkowo był to po prostu placek z oliwą – pomidory doszły do pizzy dopiero, kiedy dotarły do Europy z Ameryki, z czasem Włosi dodali do nich mozzarellę i oczywiście przyprawy kuchni włoskiej. Tak powstała najbardziej klasyczna pizza margherita, matka wszystkich innych przepisów. Pyszny placek z dodatkami zasmakował ludziom na całym świecie i każdy naród dodał do niego coś od siebie – lokalne produkty, kiełbasy, grubsze ciasto, więcej sera. Dziś, z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy wracamy do korzeni i sięgamy po klasyczny przepis zapamiętany z dzieciństwa przez Sophię Loren.

Sophie Loren i miłość w kuchni

Słynna włoska aktorka nigdy nie miała filigranowej figury, a jednak przez całe życie nie może opędzić się od wielbicieli. Zdradziła kiedyś swój sposób na szczęśliwe życie

„Wszystko, co widzicie, zawdzięczam spaghetti. Wolę jeść makaron i pić wino, niż mieścić się w sukienki w rozmiarze 0”

Sophia Loren

Pod tą deklaracją z radością podpisałoby się wiele kobiet. Włoska piękność za każdym razem, kiedy gasła światła kamer wracała do „swoich mężczyzn”, czyli męża i synów i rozpieszczała ich pysznymi i – co tu ukrywać – mało dietetycznymi włoskimi daniami. Za najważniejszą przyprawę w kuchni uważa miłość, co zresztą opisała w swojej książce kulinarnej „Sophia Loren. W kuchni z miłością’. Książkę napisała zresztą na planie filmowym, w przerwach między zdjęciami bo – jak twierdzi – nie lubi tracić czasu.

Pizza według Sophii Loren – składniki

Włoska aktorka zapewnia, że przepisy zawarte w jej książce kucharskiej są takie, jak je zapamiętała z biednego zresztą dzieciństwa. Jeśli zrobisz pizzę według tego przepisu możesz mieć pewność, że przygotowujesz prawdziwy włoski specjał a nie podróbkę z podrzędnej pizzerii. Aby cieszyć się prawdziwą włoski pizzą, przygotuj:

  • 250 g mąki
  • 7 g suszonych drożdży
  • 125 ml letniej wody
  • łyżeczkę soli
  • 65 ml oliwy z oliwek
  • 900 g dojrzałych pomidorów
  • 300 g mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków świeżej bazylii
  • opcjonalnie – dodatkowa łyżka oliwy

Z podanych składników zrobisz pizzę na 2 – 3 osoby.

Przepis na klasyczną margheritę włoską

Drożdże rozpuść w wodzie, a mąką przesyp przez sitko i wysyp na stolnicę. Następnie w kopczyku mąki zrób wgłębienie, wlej do niego rozpuszczone drożdże, sól i opcjonalnie – łyżkę oliwy. Wymieszaj składniki i bardzo dokładnie ugnieć ciasto na błyszczącą, gładką masę – znęcaj się nad nim, okładaj pięściami, uklepuj i rozciągaj tak długo, aż będzie idealnie gładkie. To najtrudniejsza i najważniejsza część pracy przy pizzy – ciasto musi być porządnie wyrobione, co może potrwać nawet pół godziny. Potem zrób z ciasta kulę, natnij ją w dwóch miejscach, przykryj bawełnianą ściereczką i odłóż na 2 – 3 godziny, ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Sos do pizzy – przepis Sophii Loren

Na patelnię wylej 65 ml oliwy, dodaj do niej przeciśnięty przez prasę czosnek, a po minucie – dodaj pokrojone pomidory. Podgrzewaj sos przez kwadrans na małym ogniu mieszając go co jakiś czas, na koniec dodaj sól i pieprz do smaku. Następnie rozgrzej piekarnik do 250 stopni, w tym czasie możesz pokroić mozzarellę. Ciasto rozwałkuj tak, by miało średnicę ok 30 cm, posmaruj je sosem, połóż na wierzch kawałki sera i piecz około kwadransa, aż całość się zarumieni. Pizzę podawaj udekorowaną świeżymi listkami bazylii. Buon apettito!!

ZOBACZ TEŻ:

Zobacz więcej >