To najprostszy na świecie pomysł na obiad, nie wymagający ani wielkich nakładów, ani umiejętności. Sprawdź przepis na spaghetti aglio e olio.
Kiedy polska mama chce zrobić szybki obiad, robi makaron z serem. Włoska gospodyni przygotowuje wtedy spaghetti alio e olio, którego przyrządzenie zajmuje raptem 10 minut. To danie pochodzi z okolic Neapolu, gdzie wchodziło w skład cucina povera, czyli „biednej kuchni”. W skład tego kanonu dań wchodziły najprostsze i najtańsze potrawy, na które stać było najuboższych mieszkańców Neapolu i okolic. Czego jak czego, ale makaronu, czosnku i oliwy nie brakowało w żadnej włoskiej kuchni, co nie znaczy, że te skromne dania nie są pyszne. To właśnie spaghetti aglio e olio jest najbardziej klasycznym włoskim sposobem na makaron.
Składniki
Aby przygotować spaghetti aglio e olio potrzebujesz:
- 300 g makaronu typu spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- oliwę z oliwek (100 ml)
- pęczek pietruszki
- opcjonalnie – 1 małą ostrą papryczkę
- opcjonalnie – parmezan do posypania dania
Przepis na spaghetti aglio e olio
Makaron ugotuj al dente, a w tym czasie poszatkuj czosnek i pietruszkę. Na patelnię rozlej oliwę z oliwek i od razu dodaj do niej czosnek, którego aromat będzie się uwalniał stopniowo wraz z podgrzewaniem oliwy. Jeśli dodajesz papryczkę, posiekaj ją i dorzuć na patelnię. Czosnek powinien się zeszklić, ale nie przypalić, nie może zbrązowieć. Odcedzony makaron razem z posiekaną natką pietruszki wrzuć na patelnię i wymieszaj z oliwą. Włoszki dodają jeszcze do tego łyżkę lub dwie wody z makaronu, aby sos stał się bardziej aksamitny. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotowe! Na talerzu możesz posypać makaron parmezanem. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: