Pomidory faszerowane po grecku - przepis - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Pomidory faszerowane po grecku – przepis

Pomidory faszerowane po grecku – przepis

,

Przenieś się do Grecji nie wychodząc z kuchni i koniecznie sprawdź prosty przepis na pomidory faszerowane po grecku.

Pomidory pełne zdrowia

Pomidory zawierają cenny likopen, który jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że usuwa z organizmu wolne rodniki. Z kolei wolne rodniki są odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych, a zatem likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Poza tym pomidory świetnie nawadniają, zawierają witaminy C, A i E tym samym służąc nie tylko zdrowiu, ale i urodzie. Przepis na pomidory faszerowane po grecku jest sposobem na nie tylko pyszny, ale i zdrowy obiad.

Pomidory faszerowane po grecku – składniki

Aby gotowanie poszło sprawnie, przygotuj:

  • 4 duże pomidory
  • cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 10 gr migdałów w płatkach
  • 10 gr rodzynek
  • 1/3 szklanki ryżu
  • łyżkę siekanej pietruszki
  • łyżkę siekanej mięty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczkę cukru
  • sól
  • łyżeczkę oregano

Przepis na pomidory faszerowane po grecku

Z pomidorów odetnij czubki (te z ogonkiem) i odłóż je na bok, bo jeszcze je wykorzystasz. Miąższ z pomidorów wyjmij łyżeczką i również go nie wyrzucaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, cebulę i czosnek poszatkuj i zeszklij na patelni na 3 łyżkach oliwy, po czym dodaj na patelnię ryż i smaż wszystko przez 3 minuty. Następnie dodaj miąższ wyjęty wcześniej z pomidorów i łyżkę koncentratu pomidorowego, duś wszystko przez 10 minut. Po tym czasie dorzuć rodzynki, płatki migdałów, posiekaną pietruszkę i miętę, dopraw solą do smaku. Pomidory z odciętymi czubkami oprósz cukrem i włóż do nich farsz, przykryj odłożonymi czubkami i wyłóż w naczyniu żaroodpornym. Teraz przygotuj sos: wymieszaj 2 łyżki oliwy z łyżka koncentratu i 50 ml wody, dodaj oregano i takim sosem polej pomidory. Naczynie żaroodporne przykryj i wsadź do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Piecz przez godzinę, kwadrans przed końcem pieczenia możesz odkryć naczynie

Jak podawać pomidory faszerowane po grecku?

To danie można jeść na ciepło i na zimno. Przed podaniem posyp pomidory fetą i natką pietruszki, postaw obok oliwę do skropienia. Smacznego!

ZOBACZ TEŻ:

Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.

Zobacz więcej >