Piekarnik nawet jeśli jest sporadycznie wykorzystywany to powinien być regularnie czyszczony. Poznaj domowe sposoby na jego dokładne wyczyszczenie.
Dlaczego należy czyścić piekarnik?
Nie tylko ze względów estetycznych. Resztki jedzenia czy kurzu zalegające w zakamarkach piekarnika podczas pieczenia przypalają, co jest przyczyną nieprzyjemnego zapachu spalenizny i wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Regularne czyszczenie piekarnika gąbką z płynem do naczyń spowoduje, że nie będziemy się musieli uciekać do bardziej drastycznych metod. Gdyby jednak to nie wystarczyło to poniżej kilka domowych metod na poradzenie sobie z brudnym sprzędtem.
Ocet pomoże piekarnikowi
A w zasadzie woda z octem. Moczymy gąbkę w mieszance wody i octu (proporcje pół na pół) i takim roztworem przecieramy piekarnik. Zostawiamy na kilkanaście minut po czym spłukujemy wodą
Soda czyścicielka
Jeśli sposób z octem nie pomoże, w odwodzie jest jeszcze soda oczyszczona. Dodajemy do niej trochę wody tak, by powstała pasta , która nie będzie spływać po ściankach piekarnika. Pastą przecieramy wnętrze urządzenia i zostawiamy tak na godzinę, po czym ścieramy wodą z octem.
Przypalanie soli może pomóc piekarnikowi
To sposób ma czyszczenie dna piekarnika. Posypujemy je solą i włączamy piekarnik podgrzewając go tak, by sól była brązowa. Po wystygnięciu wycieramy sól gąbką nasączoną w wodzie.
Jak wyczyścić szyby od wewnątrz?
Brudne szyby wyglądają nieestetycznie. Od zewnątrz wyczyścimy je płynem do mycia okien. Zdarza się jednak, że tłuszcz dostanie się między szyby. Wtedy należy rozkręcić drzwi piekarnika i wyjąć szyby. Śrubki niekiedy znajdują się na rancie, więc trzeba wyjąć całe drzwi i je rozkręcić, po czym wyczyścić szyby i wszystko skręcić tak, jak było. Najlepiej przed rozkręceniem drzwi sprawdzić na stronach producenta jak poprawnie to zrobić.
ZOBACZ TEŻ:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!