Badania amerykańskich naukowców wykazały, że spożywanie słodzonych napojów w młodym wieku wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w wieku poniżej 50 lat.
W ciągu ostatnich trzech dekad zachorowalność na raka jelita grubego w społeczeństwach zachodnich systematycznie rośnie. W Stanach Zjednoczonych średni wiek rozpoznania raka jelita grubego spadł z 72 do 66 lat. Nowotwory te są też zwykle bardziej zaawansowane w momencie diagnozy.
Ponad dwa razy większe ryzyko raka jelita grubego
Nowe badanie przeprowadzone przez Washington University School of Medicine w St. Louis wykazało związek między piciem napojów słodzonych a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego u kobiet w wieku poniżej 50 lat. Wyniki sugerują, że duże spożycie dosładzanych napojów w okresie dojrzewania (w wieku od 13 do 18 lat) może zwiększać późniejsze ryzyko choroby. Okazało się, że kobiety, które wypijały dwie lub więcej ćwierćlitrowe porcje słodzonych napojów dziennie, miały ponaddwukrotnie większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego przed 50. rokiem życia w porównaniu z kobietami, które wypijały mniej niż jedną porcję tygodniowo.
Napoje słodzone ujęte w badaniu obejmują napoje gazowane i niegazowane słodzone cukrem i syropem kukurydzianym lub fruktozowo-glukozowym o wysokiej zawartości fruktozy, takie jak napoje bezalkoholowe, owocowe, poncze czy słodzona mrożona herbata.
Jak przeprowadzono badanie
Naukowcy przeanalizowali dane z Nurses’ Health Study II, dużego badania populacyjnego, które śledziło stan zdrowia prawie 116 tys. 500 pielęgniarek w latach 1991-2015. Co cztery lata uczestniczki odpowiadały na ankiety, które zawierały pytania dotyczące diety, w tym rodzaje i szacunkowe ilości spożywanych napojów. 41 tys. spośród uczestniczek podało również swoje nawyki związane z napojami w okresie dojrzewania.
Wśród 116 tys. 500 uczestniczek badacze zidentyfikowali 109 przypadków raka jelita grubego zdiagnozowanych przed 50. rokiem życia.
Każda ćwierćlitrowa porcja napoju dziennie to o 16 proc. większe ryzyko raka jelita grubego
W porównaniu z kobietami, które wypijały mniej niż ćwierć litra napojów słodzonych cukrem tygodniowo, te, które wypijały pół litra lub więcej dziennie, miały nieco ponad dwa razy większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, zdiagnozowanego przed 50. rokiem życia. Naukowcy obliczyli, że ryzyko to rośnie o 16 proc. dla każdej ćwierćlitrowej porcji dziennie. Jednak w wieku od 13 do 18 lat, który jest ważnym okresem wzrostu i rozwoju, każda ćwierćlitrowa porcja napoju dziennie wiązała się ze zwiększonym o 32 proc. ryzykiem zachorowania na ten nowotwór przed 50. rokiem życia.
Ponieważ badanie obejmowało tylko pielęgniarki, z których większość była biała, naukowcy zwracają uwagę, że potrzeba więcej pracy, aby zbadać ten związek u osób o bardziej zróżnicowanych rasach, pochodzeniu etnicznym i płci.
Niesłodzona kawa i mleko lepszym wyborem dla zdrowia
„Mamy silne sygnały sugerujące, że spożycie cukru, zwłaszcza we wczesnym okresie życia, odgrywa rolę w zwiększaniu ryzyka raka jelita grubego w wieku dorosłym przed 50. rokiem życia” – powiedział dr Yin Cao, który brał udział w badaniu. „To badanie, w połączeniu z naszą wcześniejszą pracą łączącą otyłość i warunki metaboliczne z wyższym ryzykiem wczesnego wystąpienia raka jelita grubego, sugeruje, że problemy metaboliczne, takie jak insulinooporność, mogą odgrywać ważną rolę w rozwoju tego nowotworu u młodszych dorosłych”.
Podczas gdy napoje słodzone cukrem wiązały się ze zwiększonym ryzykiem wczesnego wystąpienia raka jelita grubego, niektóre inne napoje – w tym mleko i kawa – powiązano ze zmniejszonym ryzykiem. To badanie nie może oczywiście wykazać, że picie mleka lub kawy ma działanie ochronne, ale naukowcy stwierdzili, że zastąpienie słodzonych napojów niesłodzonymi, takimi jak mleko i kawa, jest lepszym wyborem dla naszego zdrowia.
„Biorąc pod uwagę te dane, zalecamy, aby ludzie unikali napojów słodzonych cukrem i zamiast tego wybierali napoje takie jak mleko i kawa, ale bez słodzików” – powiedział dr Cao.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
Przeczytaj też:
- Erytrytol zamiast cukru – właściwości, jak i ile stosować
- Stewia zamiast cukru – właściwości i jak stosować
- Ksylitol zamiast cukru – właściwości, jak stosować
- Aspiryna a ryzyko raka jelita grubego u osób starszych
- Gastroskopia – co to jest, jakie są wskazania i przebieg
- Jak przygotować się do gastroskopii?
- Hemoroidy – objawy, przyczyny, leczenie
- Krwawienie z odbytu – o czym może świadczyć
- Zaparcia – przyczyny, leczenie, zapobieganie
Dodaj komentarz