Na grillu obok mięsa warto położyć też paprykę, która jest świetną warzywną przekąską. Sprawdź jak zrobić paprykę z grilla i jak ją zamarynować na zimę.
Dlaczego warto jeść paprykę z grilla
Papryka ma wiele witamin, między innymi z grupy A, E i B. Zawiera magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, żelazo i wapń. Dobra wiadomość jest taka, że posiada też duże właściwości antyoksydacyjne, które nie giną podczas grillowania. W ogóle warzywa wbrew pozorom podczas grillowania tracą dużo mniej ze swoich właściwości, niż podczas na przykład gotowania.
Papryka z grilla na ciepło
Przygotuj 2 papryki, 2 ząbki czosnku, oliwę z oliwek, opcjonalnie sól i pieprz. Paprykę umyj, wytnij gniazda i pokrój na kilka części, a do oliwy wyciśnij czosnek, możesz dodać soli i pieprzu do smaku. Paprykę zanurz w marynacie z oliwy, czosnku i przypraw na pół godziny. Grilluj w folii aluminiowej przez około 10 – 15 minut, wtedy warzywo nie straci nic ze swojej sprężystości.
Papryka z grilla marynowana.
Marynowana papryka z grilla to hiszpański przysmak a każdy region przyrządza po swojemu. Zaprawiając grillowaną paprykę możesz zatrzymać jej smak w słoikach i cieszyć się nim zimą. Przygotuj: kilogram papryki, pół szklanki cukru, niecały litr wody, łyżkę soli, oliwę z oliwek, 200 ml octu winnego z białego wina, kilka liści laurowych, gorczycę i ziele angielskie oraz czosnek. Papryki oczyść z gniazd, przekrój na pół lub na ćwiartki i posmaruj oliwą. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez kilka minut. Zdejmij z grilla, powkładaj do słoików wrzucając do każdego ząbek czosnku. Zagotuj wodę z octem oraz przyprawami i gorącą zalewą zalej słoiki, po czym mocno je zakręć. Pasteryzuj przez 10 minut.
ZOBACZ TEŻ:
Dodaj komentarz