Szparagi pojawiają się w maju, znikają z końcem czerwca więc trzeba wykorzystać ten krótki czas. Sprawdź nasz przepis na omlet ze szparagami.
Szparagi mają niepowtarzalny smak, za którym tęsknimy przez większą część roku. Skoro więc się pojawiły, jedzmy je do woli. Można je przygotować na wiele sposobów – dziś przepis na szparagowe śniadanie, czyli omlet ze szparagami.
Omlet ze szparagami – składniki
Przygotuj:
- pół pęczka szparagów
- 4 jajka
- sól i pieprz
- gałkę muszkatołową
- olej do smażenia
- odrobinę posiekanej pietruszki
- opcjonalnie 3 pasterki szynki lub kilka pieczarek
Przepis
Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki. Podgrzej olej na patelni, wrzuć do niego szparagi i opcjonalnie pokrojoną szynkę lub pieczarki. Przez chwilę je zeszklij, a potem przykryj i smaż jeszcze przez 5 minut. Rozbełtaj jajka z solą, pieprzem i gałką muszkatołową w misce i wylej na patelnię ze szparagami i dodatkami. Smaż tak długo, aż jajko się całkowicie zetnie. Posyp posiekaną pietruszką i już – omlet ze szparagami gotowy. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Wiadomości […]