Schab był w promocji, ale znudziły ci się kotlety schabowe? Sprawdź nasz przepis na schab w sosie własnym – świetny pomysł na sycący obiad.
Oczywiście, że kotlet schabowy jest królem polskich stołów, ale przecież nie zawsze mamy na niego ochotę. Warto więc spróbować staropolskiego przepisu na schab w sosie własnym. Jego przygotowanie nie wymaga wielu składników, a przecież to prostota jest gwarancją sukcesu w kuchni. Aromatyczne i kruche mięso na pewno zasmakuje domownikom, jest też zdrowsze od panierowanych i smażonych kotletów. Tajemnica tego przepisu tkwi w wydobyciu aromatu mięsa przez jego odpowiednio długie duszenie i odpowiednie doprawienie.
Składniki
Aby zrobić na obiad schab w sosie własnym, przygotuj:
- pół kilograma schabu bez kości
- 3 łyżki oleju
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany do sosów
- przyprawy: 3 liście laurowe, 4 x ziele angielskie, 4 x ziarna pieprzu, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki tymianku, pieprz, sól, pół łyżeczki musztardy
Przepis na schab w sosie własnym
Mięso pokrój na plastry o grubości oko 1 cm, możesz je lekko rozbić. W głębokiej patelni zeszklij pokrojoną cebulę, na koniec dodaj starty czosnek, po czym przesuń cebulę na bok i na patelnię wrzuć plastry schabu. Opiec je tak, by się zarumieniły, i by zamknęły się włókna mięsa. Po tym czasie podlej wszystko razem wodą, dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu u ziele angielskie, przykryj i duś przez około 1 – 1,5 godziny, aż schab stanie się miękki i kruchy. Wtedy dodaj zioła, sól i pieprz, zabiel wszystko śmietaną z mąką. Schab podawaj posypany natką pietruszki, w towarzystwie ziemniaków, pyz na parze lub kopytek. Pasuje do niego marchewka z groszkiem, buraczki czy ogórki kiszone. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: