Moringa - co to jest? - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Moringa – co to jest?

Moringa – co to jest?

,

Moringa to wbrew pozorom nie ryba. Nie jest to też rodzaj deseru. Sprawdź, dlaczego warto poznać ją bliżej.

Bardzo popularne są jej liście, ale tak naprawdę cała moringa ma wartość nie do przecenienia. Pochodzi z północnych-zachodnich Indii i Pakistanu. Później udomowiono ją również w tropikalnych krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Moringa olejodajna to gatunek drzewa tropikalnego, znany także jako “drzewo chrzanowe”. Przydomek ten zawdzięcza korzeniom, których smak przypomina chrzan.

Moringa zaliczana jest do tzw. “superżywności” (“super foods”), czyli produktów uważanych za najzdrowsze na świecie. Z powodu swoich wyjątkowych właściwości nazywa jest też czasami “cudownym drzewem” albo “drzewem długiego życia”.

Roślina dobra na wszystko

Ze względu na swoje właściwości wykorzystuje się niemal każdy element tego drzewa. Owoce, młode pędy oraz liście gotuje się i spożywa jak warzywo. Korzenie (oraz wyciąg z liści i kory) mają działanie antybiotyczne i antyzapalne, a z nasion otrzymuje się wartościowy, niejełczejący olej, wykorzystywany w celach spożywczych oraz do produkcji farb i mydła. Ponadto moringa używana jest jako pasza dla zwierząt oraz biopaliwo.

W Polsce można kupić np. suszone liście moringi. Zawierają one m.in.:

  • potas
  • wapń 
  • żelazo 
  • foliany
  • witaminę C 
  • kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6

Ponadto występuje ona również w formie oleju, tabletek lub proszku. Warto dodać, że owoce moringi są niskokaloryczne (ok. 37 kcal/100 g), natomiast nasiona obfitują w białko, tłuszcze oraz witaminę E.

Na co pomoże moringa?

Roślina ta wykazuje naprawdę wiele prozdrowotnych właściwości. Ma ona działanie m.in.:

  • antyoksydacyjne 
  • przeciwnowotworowe 
  • przeciwzapalne 
  • przeciwdrobnoustrojowe 

Ponadto moringa wpływa pozytywnie na układ nerwowy, zwiększa odporność, łagodzi uszkodzenia wątroby, reguluje poziom cukru we krwi, a także poprawia stan skóry i włosów. Stosowanie oleju z tej rośliny poprawia nawilżenie cery, zapobiega utracie wody z naskórka oraz wygładza i rozświetla skórę. Olej zadziała też pozytywnie na zniszczone końcówki, zapobiegając ich łamaniu oraz wzmocni i nawilży włosy. 

Zobacz też:

Zobacz więcej >