Pojawia się wiosną i jest o wiele delikatniejsza, niż ta „zimowa”. Młoda kapusta zasmażana urozmaici każdy obiad – sprawdź, jak ją przygotować.
Właściwości młodej kapusty
Młoda kapusta jest wręcz nafaszerowana witaminami – przede wszystkim witaminą C, ale również E, A, B i K. Dzięki temu, że zawiera sulforafan wykorzystuje się ją w profilaktyce chorób nowotworowych – między innymi w przypadkach raka piersi, okrężnicy i płuc. To warzywo jest również kopalnią wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Wystarczy jeść 3 łyżki kapusty co drugi dzień, by poprawić funkcjonowanie organizmu.
Młoda kapusta zasmażana – składniki
Przygotuj:
- główka kapusty
- ok 100 gram masła (może być mniej lub więcej)
- pęczek koperku
- 2 -3 łyżki soku z cytryny lub octu
- 3/4 szklanki wody
- łyżka mąki
- sól, pieprz, cukier do smaku
Jak zrobić młodą kapustę? – przepis
Kapustę umyj, następnie oberwij nieładne liście, wytnij głąb i poszatkuj. Wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przykrytą razem z przyprawami przez około 15 minut, aż do miękkości kapusty. Wtedy dodaj do kapusty sok z cytryny lub ocet i posiekany koperek, po czym gotuj dalej, ale już bez przykrycia. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj tak długo, aż utworzy się papka, która może leciutko zbrązowieć. Taką zasmażkę dodaj do kapusty, wymieszaj – i danie gotowe!
Z czym podawać młodą kapustę?
Najbardziej pasują do niej młode ziemniaki z koperkiem, do tego kotlety schabowe lub mielone lub jajko sadzone czy kaszanka. Do kapusty można dodać pomidory lub boczek, w zależności od upodobań.
ZOBACZ TEŻ: