Pierniczki, sernik, makowiec – tego nie zabraknie na świątecznych stołach. Ale jeśli myślisz o czymś jeszcze, to sprawdź nasz przepis na miodownik, ciasto bardzo efektowne.
Miodownik? Dlaczego nie!
To ciasto wygląda na bardzo skomplikowane, ale w gruncie rzeczy jest niezawodne. Przede wszystkim, nie musisz się martwić o to, czy wyrośnie – pieczesz dwa spody, które i tak będziesz przekładać kremem. Pokryje on wszelkie nierówność, podobnie jak masa kajmakowa na wierzchu. Miodownik można przygotować na każdą okazję, ale jego korzenno – miodowy zapach pięknie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Dlatego warto skorzystać z przepisu na miodownik tym bardziej, że jak wiadomo na słodycze jest oddzielny żołądek.
Składniki
Aby przygotować miodownik musisz najpierw upiec spody, do których potrzebujesz:
- 400 g mąki
- pół szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
Na krem budyniowy przygotuj:
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 4 łyżki cukru
- 150 g masła
Krem kajmakowy:
- puszka masy krówkowej
- 100 gr masła
A także: Orzeszki i polewę czekoladową (może być to po prostu czekolada)
Przepis na miodownik
Najpierw przygotuj ciasto – wymieszaj ze sobą wszystkie sypkie składniki oraz posiekane masło, po czym dodaj miód i jajko. Kiedy ciasto będzie jednolite podziel je na 3 części. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na którym ułóż jedną cześć ciasta i ugniatając je palcami tak, aby pokryło dno blaszki. Piecz w temperaturze 180 stopni około 7 minut. Tak samo upiecz pozostałe dwie części ciasta. Teraz pora na krem budyniowy. Ugotuj budyń z dodatkowym cukrem a po jego ostudzeniu wymieszaj z ubitym masłem. Masę kajmakową również wymieszaj z ubitym masłem. Następnie zrób przekładańca. Na dnie formy połóż jeden spod od ciasta, wylej na niego krem budyniowy, rozsmaruj równomiernie i połóż drugi kawałek ciasta. Wylej na niego 2/3 kremu kajmakowego, przełóż trzecim kawałkiem ciasta. Z wierzchu posmaruj go masą kakaową, posyp orzeszkami po czym rozpuść czekoladę i zrób z niej „zygzaki” na wierzchu ciasta. Miodownik najlepszy jest na drugi i trzeci dzień.
ZOBACZ TEŻ: