„Pasta alla cenere”, czyli makaron z popiołem to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Sprawdź przepis na szybki obiad lub kolację i zaskocz domowników.
Bez obaw, do przygotowania tego dania wbrew temu, co sugeruje nazwa nie używamy popiołu. Potrawa ta nazywa się tak dziwnie z powodu swojego wyglądu, makaron wygląda, jakby był posypany popiołem. Ale pachnie i smakuje wspaniale, a w dodatku jest daniem, które przygotujesz bardzo szybko nawet, jeśli kuchnia nie jest twoją najmocniejszą stroną. Przepis na makaron z popiołem, czyli pasta alla cenere to pomysł na szybki obiad.
Składniki
Aby przygotować makaron z popiołu potrzebujesz:
- 300 g makaronu penne
- 200 g sera grogonzola
- cebula
- 100 g czarnych oliwek
- 200 ml śmietany
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przepis na makaron z popiołem, czyli pasta alla cenere
Ugotuj makaron al dente, pokrój na drobne kawałki ser a oliwki i cebulę posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj do niej poszatkowaną cebulę, zeszklij ją i dolej śmietanę oraz rozdrobniony ser. Gotuj wszystko przez 3 minuty, następnie dodaj posiekane oliwki i dokładnie wymieszaj sos. Dorzuć do niego odcedzony makaron i gotuj wszystko razem jeszcze około minuty tak, by makaron przegryzł się z oliwkami i serem. Dopraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem i podawaj od razu na talerze. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: