Łosoś na parze z koperkiem - przepis - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Łosoś na parze z koperkiem – przepis

Łosoś na parze z koperkiem – przepis

Sprawdź przepis na pysznego łososia w wersji light, bo ugotowanego na parze. Koniecznie z dodatkiem koperku – łosoś i koperek to naprawdę duet idealny. Do tego tylko cytryna, trochę soli i pieprzu, i nic więcej nie potrzeba.

Składniki

  • płat łososia ze skórą dowolnej wielkości
  • pół pęczka koperku
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz
Płat łososia
Płat łososia. Fot. Pixabay.com

Sposób przyrządzenia

Płat łososia myjemy pod kranem zimną wodą i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Koperek siekamy. Połowę cytryny kroimy w plasterki i zostawiamy je do dekoracji. Z drugiej połowy wyciskamy sok. Płat łososia nacieramy solą i sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu do gotowania na parze skórą do dołu. Posypujemy pieprzem i połową posiekanego koperku. Jeśli nie mamy takiego naczynia, możemy użyć patelni z pokrywką i foli aluminiowej. Dno patelni wykładamy arkuszem folii aluminiowej i lekko zawijamy brzegi do góry. Na folii układamy łososia skórą do dołu. Pod folię wlewamy trochę wrzątku, włączamy gaz pod patelnią i natychmiast przykrywamy. Używając tej metody, musimy sprawdzać, czy nie wygotowała się woda i uzupełniać ją wrzątkiem z czajnika w miarę potrzeby.

Łososia gotujemy na parze około 10-15 minut, w zależności od upodobań. Niektórzy wolą, gdy jest lekko różowy w środku, inni lubią całkowicie ugotowanego – jest wtedy białoróżowy.

Sprawdź też:

Podziel się swoją opinią! Zadzwoń do Radia Pogoda na 22 444 40 04!

Komentarze

Jedna odpowiedź do „Łosoś na parze z koperkiem – przepis”

  1. Awatar elizabeth Tomkiel
    elizabeth Tomkiel

    Good Morning Radiopogoda!!!
    I am listening to your program every day.
    This old music remained me of my sweet home when I was growing up in Poland..

    Marry Christmas & Happy New Year.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >