Łazanki są pyszne i pożywne a do tego pozwalają zagospodarować resztki wędlin z lodówki. Sprawdź nas przepis na śląskie łazanki.
Skąd nazwa łazanki?
Nazwa „łazanki” najprawdopodobniej pochodzi od włoskiej „Lasagne”, czyli makaronu mającego formę płatków. Makaron ten przywędrował do Polski wraz z królową Boną w XVI wieku razem z innymi włoskimi nowościami do naszej kuchni, między innymi z warzywami. Stąd właśnie do dziś mamy „włoszczyznę” na określenie pęczka warzyw. Śląski makaron łazanki to wariacja na temat tego włoskiego, płatki łazanek są o wiele mniejsze, a przez to ich przygotowanie łatwiejsze.
Składniki
Przygotuj:
- 250 g makaronu typu łazanki
- 300 gram kiełbasy/boczku/skrawków wędlin
- 300 gram kiszonej kapusty
- cebula
- przyprawy: ziele angielskie i pieprz (kilka ziarnek),2 liście laurowe, łyżeczka majeranku, sól
- olej do smażenia
Przepis na łazanki
Kapustę pokrój, przepłucz wodą a następnie wrzuć do garnka, dorzucając ziarnka pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Dodaj półtorej szklanki wody i gotuj około pół godziny, po czym odcedź. Makaron ugotuj według przepisu. Kiełbasę i wędliny oraz cebulę poszatkuj i przesmaż na oleju aż cebula się zeszkli, po czym dodaj do nich kapustę i smaż jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj na patelnię ugotowane i odcedzone łazanki, dokładnie wszystko wymieszaj i podgrzewaj jeszcze kilka minut co jakiś czas mieszając. Smacznego!
Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 80 tys. złotych! Kliknij i sprawdź
ZOBACZ TEŻ: