Ksylitol zamiast cukru - właściwości, jak stosować - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Ksylitol zamiast cukru – właściwości, jak stosować

Ksylitol zamiast cukru – właściwości, jak stosować

Ksylitol, czyli cukier brzozowy, może pomóc ograniczyć spożycie cukru, a przy okazji ilość przyjmowanych kalorii. Jest tak samo słodki jak cukier, a kalorii ma o 40% mniej. Sprawdź, co to za substancja i jak i ile go stosować.

Ksylitol, czyli pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy, jest alkoholem cukrowym podobnie jak erytrytol, sorbitol, glikol. Jest słodzącym dodatkiem do żywności oznaczanym kodem E967. Został odkryty pod koniec lat dziewięćdziesiątych XIX wieku, jednak w postaci krystalicznej, jaką znamy dzisiaj, zaczęto go wytwarzać dopiero podczas II wojny światowej. Produkowano wówczas ksylitol z brzozy jako alternatywną substancję słodzącą. Stąd wzięła się jego inna popularna nazwa – cukier brzozowy.

Właściwości prozdrowotne ksylitolu

Pomoc w walce z otyłością i nadwagą. Ma prawie dwa razy mniej kalorii niż zwykły cukier. 1 gram ksylitolu dostarcza ok. 2,4 kcal, podczas gdy 1 gram zwykłego cukru – 4 kcal. Poza tym cukier brzozowy zmniejsza łaknienie na słodycze.

Zapobieganie próchnicy. Już w latach 70. XX wieku udokumentowano, że regularne stosowanie ksylitolu pomaga w zapobieganiu próchnicy. Poza tym przeciwdziała zapaleniom dziąseł, paradontozie, przywraca właściwe PH jamy ustnej. Nie tylko zapobiega rozwojowi bakterii, ale także pomaga w remineralizacji zębów dotkniętych próchnicą.

Przydatny w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy. Zwiększa przyswajanie wapnia przez kości, dzięki czemu pomaga zwiększyć gęstość kości. Zwykły cukier z kolei wypłukuje z organizmu sole mineralne, w tym wapń, więc zastąpienie go ksylitolem może przynieść dobre efekty w leczeniu rzeszotowienia kości.

Utrzymanie dobrej flory bakteryjnej w jelitach. Ksylitol jest prebiotykiem, czyli sprzyja pożytecznym mikroorganizmom, które żyją w przewodzie pokarmowym. Jednocześnie nie fermentuje w przewodzie pokarmowym i hamuje rozwój niezdrowych bakterii, grzybów i drożdży w jelitach. Pomaga w leczeniu kandydozy, zwłaszcza gdy zastąpimy nim cukier, ponieważ cukier dokarmia drożdżaki i sprzyja ich rozmnażaniu. Pomaga także w przeciwdziałaniu zaparciom.

Nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia poziomu cukru we krwi. Jest słodzikiem odpowiednim dla osób chorych na cukrzycę, ma niski indeks glikemiczny, wg różnych źródeł IG=7-13.

Zwiększenie odporności. Dzięki działaniu antybakteryjnemu zwiększa odporność organizmu, uważa się także, że zastępując cukier ksylitolem, jednocześnie łatwiej zwalcza się infekcje.

W jakich produktach go znajdziemy

Dziś można go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, a także w wielu produktach, w tym gumie do żucia, płynach do płukania ust, preparatach do pielęgnacji kwiatów, pastach do zębów, a także w niektórych farmaceutykach.

Jak używać

  • Cukier można zastąpić ksylitolem w stosunku 1:1, dzięki czemu można go bardzo łatwo zastąpić w ulubionych przepisach (nie trzeba niczego przeliczać). Zatem na każdą 1 filiżankę cukru zużyjesz 1 filiżankę ksylitolu .
  • Aby pozbyć się chłodnego posmaku i uzyskać lepszy smak np. wypieków, warto zastąpić część cukru brzozowego odrobiną stewii.
  • Jeśli mamy w przepisie 1 szklankę cukru, możemy zamienić ją 3/4 szklanki ksylitolu i 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu ze stewii.
  • Ksylitol nie karmelizuje ani nie zarumienia wypieków tak jak cukier.
  • Cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych. Jeśli dodamy go do zaczynu zamiast cukru, drożdże nie wyrosną.
  • Jeśli ciasto lub potrawa, którą przyrządzamy, jest bardzo gęsta, warto zemleć cukier brzozowy na puder, żeby uniknąć kryształków w gotowym cieście. Można do tego użyć młynka do kawy.
  • Ksylitol wchłania więcej wilgoci niż cukier, więc używając go zamiast cukru, zwykle trzeba zwiększyć ilość użytych płynów.
  • Jeśli chcemy go użyć zamiast brązowego cukru, warto dodać 2 łyżeczki melasy na 1 szklankę ksylitolu.
  • Cukier brzozowy działa konserwująco i wydłuża okres przydatności do spożycia wypieków.

Na co uważać

Uwaga: ksylitol jest toksyczny dla psów. Zjedzony przez psa może wywołać hipoglikemię, a nawet śmierć. Spożyty w dużych ilościach może też wywołać niewydolność wątroby u psa.

Przy spożyciu większej ilości może powodować problemy żołądkowo-jelitowe u niektórych osób. Ponieważ nie jest w pełni rozkładany w organizmie, może mieć działanie przeczyszczające. Czasami pojawiają się także wzdęcia i bóle brzucha.

Czy ksylitol to naturalny słodzik

Występuje wprawdzie w naturze w różnych roślinach, ale w małych ilościach, np. w melonach, śliwkach, truskawkach, grzybach, a także we włóknach roślin. Także organizm człowieka podczas trawienia wytwarza ok. 15 g dziennie ksylitolu. Jednak podobne do cukru kryształki, które kupujemy w sklepie, są produkowane w ilościach przemysłowych z wykorzystaniem technologii chemicznych lub biotechnologicznych. Surowcem może być np. drewno brzozy, lub innych drzew liściastych, a także różne odpady rolnicze, jak kolby kukurydzy, wytłoki trzciny cukrowej, łupiny orzechów ziemnych, strąki soi czy łodygi ryżu.

Ksylitol fiński czy chiński?

Ksylitol produkuje się z ksylanów, czyli polisacharydów obecnych w ścianach komórkowych roślin. Produkuje się go w technologii chemicznej lub biochemicznej z drewna liściastego, np. brzozy, lub z odpadów z innych roślin – np. kukurydzy.

W Finlandii ksylitol wytwarza się w technologii chemicznej, z masy drzewnej z brzozy lub innych drzew liściastych w reaktorach pod dużym ciśnieniem.

W Chinach produkuje się go z odpadów roślinnych, najczęściej z kukurydzy, w technologii biochemicznej. Powstaje w procesie fermentacji z wykorzystaniem drożdży lub bakterii lub rzadziej w wyniku kwasowej hydrolizy biomasy. Chińskie technologie wytwarzania ksylitolu z kukurydzy są znacznie tańsze niż fińska metoda produkcji z drewna brzozowego, stąd też cena chińskiego produktu jest na rynku niższa niż fińskiego.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Przeczytaj też:

Wszystko co musisz wiedzieć o ksylitolu

Ile ksylitolu zamiast cukru?

Cukier można zastąpić ksylitolem w stosunku 1:1, czyli 1 łyżeczkę cukru możemy zastąpić 1 łyżeczką ksylitolu.

Czy ksylitol jest zdrowszy niż cukier?

W przeciwieństwie do cukru ksylitol nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, hamuje rozwój bakterii wywołujących próchnicę i pomaga utrzymac zdrową florę bakteryjną w jelitach.

Czy ksylitol pomaga w zapobieganiu i leczeniu próchnicy?

Regularne stosowanie ksylitolu pomaga w zapobieganiu próchnicy. Poza tym przeciwdziała zapaleniom dziąseł oraz paradontozie, przywraca właściwe PH jamy ustnej i pomaga w remineralizacji zębów dotkniętych próchnicą.

Zobacz więcej >