Lato to świetny czas na przygotowywanie jedzenia w plenerze. Jednym z pomysłów na taki obiad jest kociołek z ogniska. Sprawdź, jak go przygotować
Kiedy znudzi ci się już grillowanie na działce, możesz przygotować świetne przyjęcie z użyciem kociołka. W niektórych regionach kraju ta potrawa zwana jest prażonką, duszonką lub strykiem. Chodzi zawsze o to samo – pyszny, duszony na ognisku gulasz.
Skąd wziąć kociołek?
Żeliwny kociołek z funkcją podwieszania lub z odkręcanymi nóżkami można kupić w sklepach z AGD, w sklepach internetowych, w sezonie można je znaleźć nawet w sklepach budowlanych. Mają różne objętości, a kosztują około 200 – 300 złotych. Idealne są kociołki 5 litrowe, pozwalające na przygotowanie dania dla kilkunastu osób, czyli na małe przyjęcie, natomiast jeśli chcemy mniej porcji, po prostu wkładamy do niego mniej składników
Składniki:
Przygotuj:
- pół kilograma boczku – koniecznie ze skórką!
- pół kilograma kiełbasy
- pół kilograma mięsa gulaszowego – może być łopatka, żeberka, co kto lubi
- 8 ziemniaków
- 4 cebule
- 2 papryki
- 3 marchewki
- kapustę
- 250 gr pieczarek
- 5 ząbków czosnku
- przyprawy: Pieprz, sól, lubczyk, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę, majeranek – co kto lubi
- drewno na opał
Kociołek z ogniska – przepis
Odkrój skórę z boczku i wyłóż nią dno kociołka, co zapobiegnie jego przypaleniu. Teraz cały kociołek wyłóż umytymi liśćmi kapusty. Ziemniaki obierz i pokrój na 4 części, paprykę w kostkę, cebulę w krążki, marchew w talarki. Pieczarki obierz i poprzekrawaj na pół. Kiełbasę, resztę boczku i mięso pokrój tak jak na gulasz, a jeśli masz żeberka – to na części. Wymieszaj wszystko z przyprawami i wrzuć do kociołka. Możesz dorzucić na wierzch masło i przykryć wszystko pozostałymi liśćmi kapusty. Jeśli została ci kapusta – możesz ją poszatkować i wrzucić do kociołka. Przykręć pokrywę kociołka i umieść go nad ogniem. Po godzinie danie będzie gotowe.
Kociołek z ogniska – różne warianty
Danie z kociołka ma to do siebie, że każdy może je robić według własnego uznania i zawsze wyjdzie doskonałe. Możemy zrobić kociołek wege – z samymi warzywami, fasolą i przyprawami, możemy dorzucić więcej papryki i ostrych przypraw, by wyszedł kociołek węgierski, w wersji myśliwskiej używamy mięsa z dziczyzny. Możemy zrobić kociołek chłopski, oparty tylko na kiełbasie i wędzonym boczku, a nawet kociołek curry. Wszystko zależy od inwencji i wyobraźni – jest to obiad, którego praktycznie nie można zepsuć. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: