Te kluski mogą występować jako samodzielny obiad lub dodatek do niego. Poznaj tradycyjny i prosty przepis na prawdziwe kluski śląskie.
To danie pochodzące ze Śląska, karmiącego się wieloma niemieckimi przepisami jest świetnym pomysłem na tani obiad. Zwłaszcza, jeśli z poprzedniego dnia zostało ci nieco ugotowanych ziemniaków, to zamiast je wyrzucać, możesz je wykorzystać do zrobienia tradycyjnych klusek śląskich. Podane z okrasą mogą funkcjonować jako oddzielne danie, możesz je podać ze smażoną cebulką i boczkiem, z masłem i z cukrem. Ale będą też pysznym dodatkiem do gulaszu lub tradycyjnej śląskiej rolady z modrą kapustą.
Składniki
Aby przygotować tradycyjne kluski śląskie musisz mieć:
Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Ugotowane ziemniaki zmiel i ubij a następnie podziel na 4 części. Jedną część ziemniaków zastąp mąką ziemniaczaną, dodaj jajko i sól i wyrób dłońmi na gładką masę. Za masy ulep kulki o wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę nieco spłaszcz i zrób w niej palcem wgłębienie. To właśnie tam zbierze się okrasa lub sos. Zagotuj wodę z solą i wrzucaj do niej kluski partiami tak, by nie było ich za dużo. Po wypłynięciu klusek na wierzch powinny się gotować jeszcze około 3 minut, Wtedy wyjmij je cedzakiem i wrzuć do tej samej wody kolejną partię. Kluski najlepsze są podawane na ciepło, tuż po ugotowaniu. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: