Kasze powinny być stałym składnikiem diety osób, które starają się żyć zdrowo lub walczą z nadwagą. Sprawdź, jakie właściwości ma kasza jaglana i jak wprowadzić ją do jadłospisu
Najstarsza z kasz
Słowo „kasza jaglana” zwana też „jagłą” pochodzi z prasłowiańskiego i oznacza „proso”, gdyż to właśnie z niego wytwarza się jaglankę. Proso to jedno z najstarszych zbóż, które znosi nawet trudne warunki dlatego kiedyś było głównym składnikiem diety. Z czasem zostało wyparte przez owies, żyto i pszenicę, które były łatwiejsze w przechowywaniu. Ostatnio jednak jagła wraca do łask ze względu na swoje właściwości zdrowotne i odżywcze.
Dobrodziejstwa kaszy jaglanej
Jagła zawiera mało skrobi a dużo białka, świetnie więc zastępuje mięso w diecie wegańskiej. Witaminy z grupy B, żelazo i krzem to składniki, które zawierają ziarna prosa. Kasza jaglana nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna, a zawartość krzemu dobrze wpływa na kondycję skóry i włosów. Zawiera też lecytynę, reguluje poziom cholesterolu we krwi i działa antywirusowo. Jako jedna z niewielu kasz ma właściwości zasadotwórcze, pomaga więc 'odkwaszać” organizm. Jej 100 gramów to około 350 kalorii.
Jak gotować?
Kaszę można ugotować na kilka sposobów – na sypko, na półsypko lub wręcz na kleik. Wszystko zależy od tego, do czego chcemy jej użyć. Do sałatek przygotowujemy wersję na sypko, jako dodatek – na półsypko, a kleik sprawdzi się we wszelkiego rodzaju zdrowych deserach. Bywa, że ugotowana jagła ma gorzki smak. Tak się zdarza, gdy kasza była zbyt długo przechowywana i tłuszcz w niej zawarty zaczyna jełczeć. Dlatego trzymajmy ją w ciemnym suchym miejscu do 3 miesięcy. Podczas gotowania możemy wyeliminować gorzki posmak poprzez przelewanie kaszy raz zimną raz gorącą wodą. Jagłę na sypko gotujemy zalewając 1 szklankę kaszy 2,5 szklankami wrzątku. Solimy, dodajemy łyżkę oleju i gotujemy przez 15 min nie mieszając. Potem zostawiamy na kilka minut przykrytą. Kleik przyrządzamy w proporcjach 2 łyżki kaszy na szklankę wody i gotujemy około pół godziny mieszając, a na koniec możemy jeszcze zmiksować.
Sałatki z kaszą
Do sałatek wykorzystujemy schłodzoną jagłę gotowaną na sypko. Będzie idealnym uzupełnieniem każdej sałaty a dodatkowo ziarna wchłoną sos, dzięki czemu całość będzie smaczniejsza. Dorzucamy kaszę do miksu ulubionych warzyw i mamy pyszne danie. Taką sałatkę jak i ugotowaną kaszę możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Gotowana na sypko jagła będzie też świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw.
Desery jaglane
Do deserów lepszy będzie jaglany kleik. Do ciepłego kleiku dodajemy wedle uznania – starte jabłka, śliwki, truskawki. Zimą możemy wykorzystać owoce suszone, dobrze je wtedy dorzucić do kaszy pod koniec gotowania. Posiadająca właściwości wiążące jagła świetnie zastąpi też jajka w pieczeniu ciast, może stać się też bazą dla kremów dla osób nie jedzących glutenu. Gotujemy kaszę na mleku z dodatkiem oleju, cukru i wanilii tak długo, aż będzie miała konsystencję kremu
Kto nie powinien jeść kaszy jaglanej?
Nie zaleca się częstego spożywania jagły osobom chorym na niedoczynność tarczycy i chorobę Hashimoto. Ze względu na wysoki poziom glikemiczny powinny ją również ograniczać osoby chore na cukrzycę i z insulinoopornścią.
ZOBACZ TEŻ: