Karp w migdałach to ciekawa odsłona tradycyjnego wigilijnego dania. Sprawdź przepis Karola Okrasy i zaskocz swoich gości.
Sposób na rybę, czyli karp w migdałach
Karp to obowiązkowy punkt wigilijnej wieczerzy, mimo że to stosunkowo młoda tradycja. Jednak nie wszyscy lubią tę rybę i dla niektórych jest to świąteczny koszmar. Dla takich osób wyjściem jest karp w migdałach, który połączony ze słodkim sosem z rodzynek nabiera zupełnie innego wymiaru. Przepis Karola Okrasy gwarantuje, że skosztowanie tej potrawy wigilijnej przestanie być dla niektórych przykrym obowiązkiem.
Składniki
Aby zrobić karpia w migdałach, przygotuj:
- 2 płaty karpia
- jajko
- cytryna
- pół szklanki rodzynek
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki masła
- pół szklanki migdałowych płatków
- kieliszek czerwonego wina
- pół szklanki wywaru z ryby
- 5 łyżek śmietany 30%
- olej do smażenia
- przyprawy: pieprz, sól,
Karp w migdałach – przepis Karola Okrasy
Aby karp stracił swoją charakterystyczną woń, najpierw wymocz go w mleku lub obłóż na noc cytryną. Następnie wypłucz go i osusz papierowym ręcznikiem, i pokrój na mniejsze kawałki. Od strony mięsa przypraw rybę solą i pieprzem oraz startą skórką z wyparzonej cytryny. Roztrzep jajko na talerzu, maczaj w nim karpia, następnie obtocz go w mące, a potem w płatkach, ale tylko od strony mięsa, a nie skóry. Smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażonego karpia przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Sos do karpia
Na patelnię po karpiu wysyp rodzinki i cukier. Kiedy cukier zamieni się w karmel, całość zalej winem i gotuj kilka minut. Dodaj wywar z ryby i resztę startej skórki z cytryny. Zredukuj sos o 1/3 i zapraw śmietaną. Na koniec dodaj masło. Karpia przed podaniem włóż na 3 minuty do piekarnika. Podawaj na talerzu kawałki ryby wyłożone na sosie.
ZOBACZ TEŻ: