Wprawdzie za sezon grzybowy uważa się zwyczajowo końcówkę lata i początek jesieni, ale i wcześniej nie wrócimy do domu z pustym koszykiem. Sprawdź, jakie grzyby rosną w lipcu.
Czy grzyby rosną w lipcu?
Lipiec, zwłaszcza, gdy jest deszczowy może się okazać bardzo atrakcyjny dla grzybiarzy. W mocno zacienionych miejscach już zdarzają się grzyby, możemy też liczyć na te, które lubią słońce. Na grzyby najlepiej wybrać się rano zwłaszcza, jeśli wcześniej zdarzył się deszczowy dzień.
Jakie grzyby rosną w lipcu? Kurki!
Może nie każdy wie, co to jest pieprznik jadalny, ale kurki znamy wszyscy – a to potoczna nazwa pieprznika. Są świetne do zbierania dla początkujących grzybiarzy zarówno ze względu na swój intensywny, pomarańczowo – żółty kolor jak i na to, że trudno pomylić je z innymi grzybami. Kurki nadadzą szlachetności każdej potrawie z mięsa, sosom a nawet zwykłej jajecznicy.
Czubajka kania
W lipcu zaczyna rosnąć czubajka kania, bardzo popularna wśród grzybiarzy. Wynika to z dwóch powodów – po pierwsze, bywa bardzo duża, kapelusz ma średnicę nawet do 30 cm. Po drugie natomiast – jest pyszna, zwłaszcza smażona w panierce. Ale też trzeba na nią uważać, bo łatwo ją pomylić z trującym muchomorem zielonawym. Dlatego na kanie lepiej wybrać się w towarzystwie wytrawnego grzybiarza lub… atlasu grzybów.
Borowiki – grzyby, które rosną w lipcu
Borowik szlachetny, zwany też prawdziwkiem jest jednym ze smaczniejszych kąsków dla grzybiarzy. Występuje we wszystkich typach lasów, ale najobficiej w lasach świerkowych. Wzbogaci smakowo każdą zupę i sos, nadaje się do suszenia i marynowania.
Podgrzybek
W lipcu zaczynają już wychodzić pierwsze podgrzybki – szukaj ich pod brzozami, dębami, lipami i innymi drzewami liściastymi. Podgrzybki są świetne do dań mięsnych i do marynowania.
Maślaki zaczynają rosnąć w lipcu
Maślaki, przysmak każdego grzybiarza zaczynają pojawiać się już w lipcu i można je zbierać do października. Szukaj go w okolicach modrzewi.
Koźlaki
Koźlaki to bardzo popularne grzyby występujące na terenie całej Polski. Jadalny jest tylko ich kapelusz, który nadaje się do suszenia i marynowania. Ponieważ najsmaczniejsze są małe koźlaki, to warto wybrać się na nie w lipcu.
ZOBACZ TEŻ:
2 komentarze
[…] Porady […]
[…] Porady […]