Lodówka służy do tego, żeby przedłużać trwałość i świeżość artykułów spożywczych. Są jednak takie produkty, których nie należy w niej przechowywać. Dowiedz się, jakie.
Lodówka nie dla wszystkich produktów.
To urządzenie jest w każdym domu i dzięki niej możemy jeść świeże produkty. Jednak nie wszystkim artykułom spożywczym służy niska temperatura. Niektóre tracą w niej swoje właściwości, inne są po prostu mniej smaczne lub szybciej się psują. Nie ma więc sensu trzymać ich w lodówce tym bardziej, że przepełnione urządzenie to mniejsza cyrkulacja powietrza wewnątrz i większe rachunki za prąd.
Cebula i czosnek
Choć to warzywa, lepiej będzie im poza lodówką. W temperaturze pokojowej zachowają swój aromat i paradoksalnie, nie będą się tak szybko psuły jak w niskiej temperaturze. Dobrze, jeśli leżą w suchym i ciemnym miejscu, gdyż na słońcu mogą kiełkować.
Ogórki, pomidory, dynie- lepiej im poza lodówką
Lepiej, jeśli leżą w suchym miejscu, niekoniecznie ciemnym – w niskich temperaturach tracą smak i szybciej zaczynają gnić. Pomidory położone na parapecie w słońcu cały czas dojrzewają i nabierają koloru – dobrze jest tam położyć niezbyt dojrzałe egzemplarze. Trzeba jednak pamiętać, aby warzyw nie przechowywać w towarzystwie owoców, które wydzielają etylen przyspieszający dojrzewanie i gnicie. Koszyk na blacie, stole czy półce kuchennej to idealne miejsce dla tych warzyw.
Ziemniaki, marchew, papryka
Te warzywa dłużej zachowają świeżość i smak poza lodówką, ale muszą leżeć w suchym i ciemnym miejscu. Najlepsza dla nich będzie szafka kuchenna, byle nie za blisko piekarnika.
Owoce nie do lodówki
Większość owoców lepiej poradzi sobie w temperaturze pokojowej. Jabłka, truskawki, banany, awokado, mango powinny leżeć w koszyku na stole, nie musi to być ciemne miejsce. Jednymi z niewielu owoców, które zyskają w lodówce są arbuzy i kiwi.
Chleb i produkty mączne
Skrobia w mące nie lubi niskich temperatur i wsadzając produkty mączne do lodówki przyspieszamy ich czerstwienie. Pieczywo należy trzymać w ciemnym i suchym miejscu, chlebaki świetnie się do tego nadają. Podobnie należy postępować z ciastem, o ile nie zawiera ono szybko psujących się kremów. Chlebak, lub taca przykryta bawełnianą ściereczką o wiele lepiej spełnią swoją rolę.
Miód nie lubi lodówki
Słoik miodu, nawet otwarty, nie powinien być przechowywany w niskich temperaturach, bo szybciej się w nich skrystalizuje. Najlepsza dla niego będzie ciemna szafka.
Oliwa, ocet, olej
Każdy, kto włożył kiedyś oliwę z oliwek do lodówki zauważył, że zmętniała. Niskie temperatury wbrew pozorom nie służą tym produktom. Ocet, oliwę, olej trzymamy poza lodówką. Wyjątkiem jest olej lniany, który tylko przechowywany w niskich temperaturach nie straci swoich właściwości, a i tak trzeba szybko go zużyć.
Szukasz chwili wytchnienia? Słuchaj Radia Pogoda!
ZOBACZ TEŻ: