Bóle migrenowe to przypadłość, która potrafi bardzo obniżyć komfort życia. Okazuje się, że ma duży związek z tym, co jemy. Sprawdź, jak wygląda dieta na migrenę.
Czym jest migrena?
Migrena to choroba przewlekła o charakterze napadowym. Pojawić się może w ciągu kilku chwil, a trwać nawet do 72 godzin. Objawia się silnymi, pulsującymi bólami głowy, zazwyczaj z przodu lub z jednej strony czaszki. Mogą towarzyszyć jej nudności, bóle oczu, nadwrażliwość na światło i dźwięk. Przyczyny migreny nie są do końca znane – mogą być to zmiany pogody, stres, zmiany hormonalne, wysiłek fizyczny, niedobór snu lub sen zbyt długi czy też uczucie głodu. Wpływ na bóle migrenowe ma również nieodpowiednia dieta.
Migrena – czego unikać?
Nie wszyscy wiedzą, że osoby ze skłonnością do migren powinny w ogóle zrezygnować z mocnej kawy i herbaty. Inne pokarmy, których powinny unikać to żółty ser, tłuste potrawy a nawet owoce cytrusowe. Niewskazane są czekolada, kakao, wino, orzechy i marynaty. Ryby wędzone, awokado i bób to produkty zawierające tyraminę mającą wpływ na ataki migrenowe. Przede wszystkim jednak osoby narażone na migrenę powinny unikać dań silnie przetworzonych.
Co powinna zawierać dieta na migrenę?
Dieta migrenowca powinna być pozbawiona glutaminianu sodu i zawierać elementy nisko przetworzone. Chleb żytni, makaron pełnoziarnisty, chude mięsa, oleje roślinne, i przede wszystkim produkty jak najkrócej przechowywane, bo nie dochodzi w nich do zrostu tyraminy, która powoduje bóle. Naukowcy rekomendują na migreny produkty zawierające magnez, koenzym Q10, kwasy Omega3 i ryboflawiny. Sprawdzą się więc ryby – ale nie wędzone, rośliny strączkowe – ale nie bób, jajka, szpinak, brokuły, mleko, migdały, podroby i ziemniaki. Migrena u każdego ma inne podłoże, warto więc eksperymentować z dietą.
Kilka prostych zasad
Osoby ze skłonnościami do migren powinny zwrócić uwagę na kilka rzeczy w swoim sposobie odżywiania. Przede wszystkim do rytuałów dnia należy włączyć picie wody, około 6 szklanek, gdyż odwodnienie sprzyja migrenie. Należy też jeść regularnie tak, by nie dopuszczać do ataków głodu. Niewskazane jest też przejadanie się, skoki glukozy są częstym powodem bólów głowy. No i każdy dzień zaczynać śniadaniem złożonym ze składników, które organizm będzie powoli trawił.
Więcej porad na temat zdrowia usłyszysz w Radiu Pogoda codziennie po 12:30
ZOBACZ TEŻ: