Jak zrobić szparagi z makaronem, które świetnie sprawdzą się jako obiad lub wczesna kolacja. Zobacz nasz przepis.
W końcu nadszedł ten czas. W sprzedaży pojawiły się zielone szparagi. Warto więc wykorzystać te wspaniałe sezonowe warzywa. W dodatku możliwości ich przyrządzenia w kuchni jest naprawdę sporo. Właściwie można je jeść o każdej porze dnia. My natomiast przygotowaliśmy dla was przepis, który idealnie sprawdzi się na obiad.
Jak zrobić szparagi
Zacznijmy od pytania “jak się gotuje szparagi zielone?” Przede wszystkim najpierw należy odłamać im twarde, posiniałe końcówki. Warto zrobić to na tzw. “wyczucie”. Po lekkim naciśnięciu od razu wyczujemy, w którym miejscu należy warzywo złamać.
Kiedy wszystkie sztuki będą już gotowe, wkładamy je do osolonej, gotującej się wody. Warto zapamiętać, że długość gotowania zależy od grubości. Dlatego zielone szparagi należy gotować je od 5 do max. 10 minut.
Szparagi przepis
Składniki:
- pęczek średnio cienkich zielonych szparagów (ok. 250 g)
- jedna średnia cebula
- kilka ząbków czosnku (w zależności od tego, jak bardzo lubimy czosnek)
- świeży koperek
- odrobina oliwy z oliwek do smażenia
- jedno żółtko
- śmietanka 30% (250 ml)
- parmezan
- sól, pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
- makaron (najlepiej tagliatelle)
Przepis:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy lekko na gorącej patelni (najpierw czosnek, potem cebulę).
- Zielone szparagi gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy na patelnię, na której jest już podsmażona cebula i czosnek. Podsmażamy całość ok. 3 minut.
- W wodzie po szparagach gotujemy makaron.
- Żółtko mieszamy ze śmietanką.
- Kroimy drobno koperek.
- Ugotowany makaron wkładamy bezpośrednio na patelnię, a następnie dodajemy śmietankę z żółtkiem. Mieszamy.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Dodajemy koperek i mieszamy.
- Po nałożeniu porcji na talerz sypiemy startym parmezanem.
Voila! Pyszne danie gotowe! Smacznego!
Zobacz też nasze inne przepisy:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]