Jak zrobić sos na pizzę? Nic prostszego. Gęsty, pomidorowy sos to podstawa każdej, dobrej pizzy. Zobacz, jak go zrobić.
Samodzielne wypiekanie pizzy w domu to świetna zabawa. Możemy w cały proces zaangażować np. swoje dzieci czy wnuki, a efekt na pewno będzie o wiele bardziej satysfakcjonujący niż zamówienie pizzy przez telefon. W tym artykule skupimy się na tym jak zrobić sos na pizzę. To bowiem jeden z najważniejszych składników. Nadaje on pizzy aromatu i wyrazistości.
Jak zrobić sos na pizzę?
Na początek należy zaznaczyć ważną rzecz. Sos możemy zrobić nie tylko z koncentratu pomidorowego.
Poza koncentratem pomidorowym podstawą sosu może być:
- ketchup
- passata (gotowany przecier pomidorowy)
- pomidory
- pomidory w puszce
Natomiast w tym artykule podamy Wam przepis na sos z wykorzystaniem pomidorów z puszki. Warto pamiętać, że sos składa się praktycznie wyłącznie z pomidorów, dlatego bardzo ważne jest, aby były one dobrej jakości. Warto np. zamówić w sklepie internetowym oryginalne włoskie pomidory w puszce.
Sos do pizzy przepis:
Składniki: pomidory w puszce (400g), łyżeczka dobrej jakości oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 1 duży ząbek czosnku, 2 łyżeczki poszatkowanego, świeżego oregano (w ostateczności można świeże oregano zastąpić suszonym)
Przepis: Podgrzać oliwę w rondelku, a następnie dodać cieniutko pokrojony ząbek czosnku. Gotować aż czosnek zbrązowieje, a następnie wyciągnąć czosnek z rondelka. Dodać pomidory. Gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut (do czasu aż pomidorowa masa zgęstnieje). Dodać sól. Zblendować, a następnie dodać oregano i wymieszać.
Ważne: Sos należy całkowicie wystudzić zanim dodamy go na pizzę.
Szukasz chwili wytchnienia? Słuchaj Radia Pogoda!
Zobacz też: