Kompostownik to coś, o czym powinien pomyśleć każdy, kto ma kawałek ogródka lub działki. Sprawdź, jak zrobić przydomowy kompostownik krok po kroku.
Dlaczego warto mieć kompostownik?
Kompost to z jednej strony ekologia, z drugiej zaś ekonomia. Dzięki niemu będziesz mieć zawsze dostęp do organicznego nawozu dla swoich roślin. Nie będzie też potrzeby aby wyrzucać wszelkie odpady typu „bio”, znajdą swoje miejsce w kompostowniku i przysłużą się twojemu ogrodowi. Chodzi tu zarówno o resztki żywności jak i „śmieci ogrodowe” typu skoszona trawa, pocięte gałęzie, zgrabione liście. Są gminy, w których posiadanie na terenie posesji kompostownika powoduje automatyczne obniżenie rachunków za wywóz śmieci.
Jak wybrać miejsce na kompostownik?
Kompostownik powinien stać w miejscu, w którym łatwo jest utrzymać wilgoć. Postaw go więc od strony północnej, w zacienionym i osłoniętym od wiatru miejscu. Na kompostownik nie nadają się miejsca zbyt wilgotne, które łatwo zatrzymują wodę. Jeśli masz na swojej działce miejsce, które jest często zalewane, nie planuj tam kompostu. Do pojemnika muszą mieć łatwy dostęp bezkręgowce, czyli mówiąc ogólnie – robaki. Dlatego jeśli w Twoim ogrodzie jest jakiś fragment, w którym szczególnie często znajdujesz dżdżownice, jest to idealne miejsce na kompostowanie.
Wybieramy kompostownik
Na rynku jest dostępnych wiele kompostowników plastikowych i są one bardzo wygodne. Wystarczy wybrać odpowiedni rozmiar i… używać. W takich pojemnikach nawóz robi się szybciej i są one bardzo trwałe a ich koszt to około 150 zł. Ale jeśli Cię nie stać na taki pojemnik lub unikasz w swoim ogrodzie elementów plastikowych, możesz samodzielnie zbić z desek kompostownik lub zrobić go z metalowej siatki. Pamiętaj jednak, że powinien mieć ażurowe ściany i podłoże, aby powietrze miało dostęp do jego zawartości
Rozmiar ma znaczenie
Wielkość kompostownika powinna być taka, aby spełniał on swoje zadanie. Nie może być zbyt duży, bo powietrze nie będzie miało dostępu do pewnych jego partii. Optymalne rozmiary to 120 cm szerokości i maksymalnie 150 cm wysokości.
Co wrzucać do kompostownika?
To tak naprawdę pojemnik na bio odpady na Twojej działce. Można tam wrzucać wszystko, co Ci zostaje po pieleniu, przerywaniu, koszeniu, ścinaniu, grabieniu. Przydadzą się też resztki z kuchni – fusy po kawie i herbacie, obierki po warzywach i owocach, skorupki po jajkach. Możesz tam wrzucić również popiół po spaleniu drewna. Te resztki warto co 10 – 20 cm przerzucić ziemią próchniczą lub wapnem.
Co się nie nadaje na kompost?
Do kompostownika nie wrzucamy resztek zwierzęcych, które mogą przyciągnąć dzikie zwierzęta a także odchodów ludzkich lub zwierzęcych, by nie przenosić chorób. Do kompostowania nie nadają się też skórki owoców cytrusowych i egzotycznych, gdyż często są pryskane lub posypywane sztucznymi substancjami.
ZOBACZ TEŻ: